Dodik najavio početak gradnje nove bolnice u Trebinju za septembar

42
Foto: trebinje.rs.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će u septembru početi pripremni radovi za izgradnju nove bolnice u Trebinju, napominjući da je riječ o projektu u koji će biti uloženo oko 100 miliona KM.

Dodik je naglasio da je riješen jedan od najozbiljnijih problema koji se javljaju prilikom realizacije ovakvih projekta, a to je pitanje imovinskih odnosa.

– Sada ostaje na gradu Trebinje da riješi problem projektnih dokumenta, prostornog plana i svega ostalog što računamo da će se završiti do polovine jula – rekao je Dodik novinarima u Trebinju, pojašnjavajući da će se, prije davanja dozvola za početak radova, ovo pitanje naći u dva navrata pred Skupštinom grada.

On je ukazao na to da je dobra vijest kada je riječ o ovom projektu to što je Vlada Republike Srpske rebalansom budžeta, koji je usvojen prije nekoliko dana, planirala sredstva za izgradnju ove bolnice.

– Ne smijemo propustiti ovu priliku jer imamo već obezbijeđena sredstava i u sljedećih 56 mjeseci kako je predviđeno da u to krenemo. Pozivam sve koji mogu da pomognu svojim činjenjem u dobroj volji da to urade – rekao je Dodik i posebnu zahvalnost izrazio ljekaru Predragu Pešku koji će biti glavni konsultant i u ime države određivati šta je potrebno da se ugradi u novu bolnicu.

Dodik je pojasnio da će, čim Gradska uprava Trebinje završi plansku dokumentacija, biti pripremljen tender.

– Republika Srpska finansira sve što se dešava oko objekta, komunalnu infrastrukturu, a izvan građevinske parcele smo se dogovorili da to uradi Grad Trebinje sa 50 odsto i Republika 50 odsto. To podrazumijeva putnu komunikaciju, vodovod i kanalizaciju, rasvjetu i sve ono što ide uz to – rekao je Dodik.

On je ocijenio da postoji kvalitetan dogovor i izrazio uvjerenost da će krajem avgusta biti održan sličan sastanak poput današnjeg, kada će biti u prilici da promoviše prve dozvole za pripremne radove.

Dodik je pojasnio da je u ovom trenutku teško dati tačnu cijenu bolnice u Trebinju, napominjući da je u vrijeme kada poskupljuju građevinski, ali i drugi materijali, nezahvalno govoriti prije raspisivanja tendera.

– U suštini, predviđena investicija je do 100 miliona KM. Iz iskustva koja smo imali u prošlim vremenima ćemo kroz tender obezbijediti da izvođač bude ujedno i onaj koji će uraditi po sistemu ključ u ruke, odnosno da će nabaviti i postaviti opremu i sve ostalo – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH se danas u Trebinju sastao sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem u vezi sa pripremnim aktivnostima za projekat izgradnje nove bolnice u ovom gradu.