Dodik: Narodna skupština će usvojiti izvještaj o Srebrenici

13
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je nezakonito i političko postupanje u Generalnoj skupštini UN kada je riječ o namjeri da se izjašnjava o kvalifikaciji dešavanja u Srebrenici, te najavio da će Narodna skupština Srpske na narednoj sjednici usvojiti izvještaj koji je sačinila Nezavisna međunarodna komisija u kojem piše da na tom području nije bilo genocida.

Dodik je istakao da je Nezavisna međunarodna komisija istraživala dešavanja u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, a ne samo jedan mjesec sukoba na tom području.

– U tom izvještaju stoji jasna tvrdnja da nije bilo genocida u Srebrenici. U čitavom periodu rata stradao je približan broj Srba i Bošnjaka na tom području. Za genocid treba da postoji namjera za uništenje jednog naroda, i to nije bila namjera i nije dokazana namjera – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka lidera vladajuće koalicije.

Dodik je nazvao glupim pristup ministra u Savjetu ministara Elmedina Konakovića koji tvrdi da sve ovo treba da podrži predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi se navodno skinuala kolektivna odgovrnost, istakavši da ne postoji kolektivna odgovornost niti razlog da se dokument usvoji u UN.

– To je igra Britanaca. Oni ne mogu da predstavljaju međunarodnu zajednicu. Ta njihova pozivanja na pomirenje su promašena jer pokušavaju da satanizuju čitav jedan narod. Naša javnost će o tome reći jasan stav. Za nas su obavezujuće odluke Narodne skupštine – rekao je Dodik.

On je istakao da je na sceni sprega bošnjačko-muslimanske elite i dijela međunarodnog faktora, s ciljem da Srbima stvore probleme.

– Ući u materiju koja se zove Izborni zakon mogu samo diletantni. Oni koji mrze najviše i gube. Postoji jedan kolektivan pristup mržnje prema Srbima u želji da devastiraju Republiku Srpsku, s ciljem da ona nestane. Ono što oni rade odvešće nas dalje od funkconinalne BiH – istakako je Dodik.

On je ukazao da je Narodna skupština Republike Srpske iznijela jasan stav na posljednoj sjednici, odnosno kako se može doći do rješenja problema.

– Već ističe rok od sedam dana. Odbacujemo mogućnost da bilo ko osim Parlamentarne skupštine usvaja zakone i da Službeni glasnik objavljuje takve akte. Tako ćemo razriješiti situaciju koja opterećuje BiH. Na istoj sjednici možemo staviti i pitanje Izbornog zakona i urediti ga po mjeri svih – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će se na taj način razriješiti situacija, a ako to ne bude tako da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojiti Izborni zakon.

– Neće se dozvoliti primjena nametnutog zakona i odluke Centralne izborne komisije koje nisu u skladu sa zakonima – poručio je Dodik.

On je dodao da to nije aniustavni poduhvat i podsjetio da je CIK nadležan samo za izbore na nivou BiH.

– To što su uzurpirali to pravo, ne može proći – poručio je Dodik.