Dodik: Ne poštujem Šmita jer želi da otme imovinu Republike Srpske

8
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Gradišci da ne poštuje Kristijana Šmita zato što je jasno rekao da želi da otme imovinu Srpske.

– Zar sam ja sada lopov i kriminalac zato što ne poštujem lažnog visokog predstavnika koji pokušava da zaštiti svoj lik i nedjelo? On je taj koji pokušava da modelira sve i otme nam imovinu – rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da će zato ići u Sud BiH koji jednako, kao ni Šmit, nema ustavni osnov.

– Zamislite kakvi su to pravnici u Tužilaštvu BiH koji prihvataju i mimo Ustava da im neko nametne zakon koji nema legitimitet i da odlučuju na taj način. Optužen sam zato što ne poštujem odluke Šmita koji je šalabajzer i pokušava da nametne svoju volju – dodao je Dodik.

On je podsjetio da Šmit nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN.

– Neka ode u Njujork i nabavi potvrdu, ali i sam zna da ne može doći do nje i zato ni ovdje ne može da bude važan. Šmit je frustriran i izgubljeni diplomata koji nije mogao da ima postavljenje u Njemačkoj, pa ga je Angela Merkel (bivši kancelar Njemačke) poslala ovdje da nama zagorčava život što nije neuobičajeno za Nijemce – rekao je Dodik.

On je napomenuo da Sud BiH nema legitimitet da presuđuje po zakonima koji nisu doneseni u legalnoj i ustavnoj proceduru.

– Oni će se praviti blesavi i govoriti da nisu ti koji odlučuju o zakonima. Da li čovjek koji je nametnuo zakon ima pravo na tako nešto i da li u Ustavu piše da to može da radi. Kao postoji praksa, ma dajte kakva praksa mi je osporavamo i kako nas nisu čuli. Pored svih mojih optužbi u prošlosti kao da sam okorjeli lopov djeluje mi relaksirajuće što sam optužen da ne poštujem Šmita i drago mi je što ću ići u taj sud – rekao je Dodik.