Dodik: Ne želimo da živimo sa vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na mitingu „Srpska te zove“ u Banjaluci da je u Srebrenici bio zločin ali da nije bio genocid i pozvao da se ne donosi rezolucija o Srebrenici jer ne doprinosi životu u BiH.

– Nemojte to da radite jer to ne doprinosi životu u Bih, pogrešna je kalkulacija da ovo može da pomiri već nas trajno razdvaja. Ne želimo da živimo sa vama koji hoćete da kažete za srpski narod da je genocidan, ne želimo da budemo sa vama u istoj državi i nećemo biti sa vama u istoj državi – istakao je Dodik u obraćanju okupljenima.

Dodik je ocijenio da je operacija Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine u Srebrenici bila greška, da je počinjen ogroman zločin, te je svim stradalima izrazio pijetet i njihovim porodicama saučešće.

– To je bio zločin na kraju rata, ali nije bio genocid. To je strašna riječ moralne diskvalifikacije koju žele da stave Srbima na leđa, a znamo da nije bilo tako – rekao je Dodik.

On je dodao da je još tragičnija činjenica da 3.500 ubijenih Srba iz Srebrenice i Bratunca niko ne primjećuje osim Srba.

Dodik je naveo da „ogavni“ svijet gura Srebrenicu na politički teren u Generalnu skupštinu UN da Srbe okvalifikuju kao jedini narod da je počinio genocid, bi se Njemačka i ostali izbrisali svoje zločine.

On je zahvalio svima koji su stigli u Banjaluku i pozdravio je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Velikom narodnom mitingu, koji je okupio stanovnike gradova i opština širom Republike Srpske, Srbije i dijaspore, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Prisutni su bili i predsjednici partija vldadajuće koalicije, predstavnici brojnih institucija Srpske, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, lokalnih zajednica, akademske zajednice, nevladinog sektora proisteklog iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvaničnici iz javnog društvenog i političkog života.

Razvijena je i zastava Republike Srpske u dužini od 500 metara.

Na prepunom Trgu Krajine istaknute su srpske trobojke, te transparenti podrške rukovodstvu Republike Srpske, njenim institucijama i borbi srpskog naroda za slobodu.

Učesnici skupa držali su fotografije srpskih žrtava iz Podrinja, među kojima ima ubijene srpske djece.

Povod za okupljanje bila je najavljena rezolucija o Srebrenici o kojoj bi trebalo da raspravlja Generalna skupština UN.