Dodik: Nećemo prihvatiti čovjeka koji nema legitimitet

11
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, povodom najavljene posjete Kristijana Šmita Republici Srpskoj, da neće biti prihvaćen čovjek koji nema legitimitet i da za to postoje mjere koje nisu za javnost.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska konstituisana teritorijalno i institucionalno i da su predviđeni mehanizmi da se ona brani.

– Mi nikome ne prijetimo. Nećemo prihvatiti čovjeka koji nema legitimitet i nećemo dozvoliti da vršlja po Republici Srpskoj. Naravno da imamo mjere za to, samo to nije za javnost – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima institucija Srpske i u zajedničkim institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, pošto je Srpska opredijeljena da svakom turisti da bezbjednosne garancije, i Šmit će biti zaštićen jer Srpska ima takav pristup.

– Ako čujemo da se negdje nešto dešava, intervenisaćemo, da zaštitimo turiste i njihove živote, da ih što prije transportujemo na sigurno mjesto – istakao je Dodik.

Foto: SRNA

On je rekao da je Šmit došao u BiH kako bi napravio štetu srpskom narodu i Srpskoj i poručio da zbog toga rukovodstvo Srpske nastavlja dosadašnju politiku.

– Šmit je došao da nameće zakone, da Srpskoj otme imovinu, rasturi njene institucije i političko jedinstvo i donese niz nepodnošljivih stvari. Ovo je borba upravo protiv takvog ponašanja – naveo je Dodik i dodao da sa Ambasadom SAD u BiH i OHR-om nema nikakav kontakt.

Povodom planiranog dolaska Šmita na sastanke u Banjaluku, Dodik je istakao da ga ne zanima informacija da li Šmit dolazi ili ne dolazi u Srpsku.

– Juče je sve bilo jasno. Zakazan je sastanak sa opozicijom, imamo informaciju da je jedan dio opozicionih lidera pristao na to. Dogovaran je susret sa potpredsjednicima Srpske. Niti je Šmit o tome bilo koga obavijestio, niti bi MUP Srpske ta obevještenja prihvatio. MUP mu ne daje niti će mu obezbijediti pratnju – naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

On je rekao da je obaviješten da je Šmit dobio saglasnost lidera Narodnog fronta Jelene Trivić, PDP-a Branislava Borenovića, te šefa kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igora Crnatka da će se sa njima sastati.

Dodik je naveo da je informisan i da su oni potvrdili da je predsjednik SDS-a Milan Miličević to odbio, te da su oni koji su pristali na sastanak sa Šmitom procijenili da bi im to samo štetilo.

Predsjednik Republike Srpske je zahvalio opoziciji što je, kako je naglasio, svojom pronicljivošću i pameću ipak odbila sastanak sa Šmitom i na taj način se priključili frontu borbe u Srpskoj protiv nelegalnog visokog predstavnika.

Dodik je izrazio očekivanje da će oni u tome ostati dosljedni.

Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto

On je rekao i da je potpredsjednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković jedini pokazao upornost da se sastane sa Šmitom i da sastanak organizuje u kabinetima koji pripadaju Palati Republike.

– Taj sastanak je zabranjen jer ne želimo da nelegalna lica koriste te prostorije. Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto jer je odbio da se sa Šmitom sastane u kafani – rekao je Dodik i dodao da će provjeriti da li je to tačno i ako bude „možda će Durakovića nagraditi“.