Dodik: Nikada ne smijemo zaboraviti Garavice

17
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da srpski narod nikada ne smije zaboraviti Garavice i razmjere stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, što je moguće samo ako bude postojala država koja se zove Republika Srpska.

– Neprihvatljiv je pokušaj da se srpsko stradanje u Garavicama kod Bihaća danas potisne u zaborav, a mjesto stradanja pokrije smećem, nepokošenom travom i šibljem – rekao je Dodik obraćajući se večeras na premijeri dokumentarnog filma „Garavice“ o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da se svaki put treba da pokloniti žrtvama Garavica, koje nikada ne smiju biti zaboravljene, te da je dokumentarni film „Garavice“ važno djelo koje će osigurati savremeni prikaz sjećanja i razmjere na srpska stradanja u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je naveo da treba snimiti igrano-dokumentarne filmove o svim stradanjima srpskog naroda, kako bi na taj način budućim generacijama ostavili na razumljiv način kako je to izgledalo.

On je istakao da se srpski narod, ukoliko želi da sačuva svoju vjeru i identitet, mora okupiti, a ono najbolje ponuditi i drugima, nikoga mrziti i nikome se ne revanširati.

– Moramo očuvati naš identitet, našu zemlju, šume, imovinu, našu Republiku Srpsku i Srbiju i moramo biti zajedno – poručio je Dodik.

On je dodao da će na prostoru Donje Gradine biti izgrađeno savremeno spomen-obilježje koje će koštati nekoliko desetina miliona evra i na kojem će biti prikazana sva mjesta srpskog stradanja i monstruoznost zločina nad Srbima.

Premijeri dokumentarnog filma prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo vladika slavonsko-pakrački Jovan, vladika bihaćko-petrovački Sergije, istoričari, naučni radnici, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, predstavnici nevladinih organizacija.