Dodik: Nisam spreman da budem dio kolonijalnih podanika

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH kolonija, a da on nije spreman da bude dio kolonijalnih podanika.

Dodik je rekao da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega zato što neće da poštuje zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega.

– Mislim da je ovo medvjeđa usluga samoj BiH. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju, da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe i da se to smatra reformom i napretkom u BiH, a da oni koji brane BiH smatraju da je to dobrodošlo – rekao je Dodik na FTV.

On je istakao da negdje postoji apsurd.

– Ili sam ja apsurd, ili je (Kristijan) Šmit apsurd, ili su oni koji brane BiH apsurd. Ja je ne napadam, ja samo pokušavam od nje napraviti uspješnu dogovorenu zajednicu. I ne uspijevam u tome. I postavljam sebi pitanje, zašto da budem tu, ako je to neuspješno – rekao je Dodik.

On je naveo da bošnjački političari žele da putem stranaca dođe do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguć.

– Ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne, federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo – rekao je Dodik.

Ako se priča o preuređenju BiH, kaže Dodik, onda je sve na stolu i ništa nije isključeno.

Dodik je rekao da dio mijenja političkog Sarajeva, koji misli da vodi bitku za BiH zato što vodi bitku protiv njega, hoće samo da ga uslika na optuženičkoj klupi.