Dodik: Američka ambasada i njen ambasador nisu ovlašteni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja

14
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Američka ambasada i njen ambasador nisu ovlašteni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja. Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik dodaje da smo i iz Brisela posljednjih mjeseci čuli razne kontradiktornosti – jedan dan su izražavali podršku jednom rješenju, da bi drugog dana kritikovali isto.

Dodik ističe da nismo spremni da dopustimo da Marfi, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu donijeti izabrani predstavnici naroda.

Predsjednik Srpske navodi da briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da slijedi suludu Marfijevu priču.

– Nismo spremni dopustiti da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom – napisao je Dodik na „Iksu“.

Dodik kaže da je Dejtonski sporazum činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio.

– Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku – rekao je Dodik.

Dodik ističe da „Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovdje sprovesti ono što rade u Federaciji“.

– Vlast u Srpskoj vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi Srpsku. Mogu da šalju koga hoće, ali to neće riješiti nijedan problem u BiH. Politika miješanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rješenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog regiona – zaključio je Dodik.