Dodik: Nisu niti će biti uvedene sankcije Rusiji

25
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da BiH formalno nije uvela nijednu mjeru sankcija prema Rusiji, te da takve odluke neće donijeti Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, ni sadašnje ni buduće.

Dodik je izjavio da su laži da je prećutno prihvatio određene sankcije, koje se posljednjih dana mogu čuti u pojedinim medijima.

On je naglasio da je riječ o neodgovornim Bošnjacima, poput ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, koji se u svijetu priključuju nekima da bi dobili aplauz, ali da najbolje o tome da BiH nije uvela sankcije govori pitanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja kada će BiH konačno početi sa tim.

– Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, ni sadašnje ni buduće, neće usvojiti nijednu politiku uvođenja sankcija prema Rusiji – naglasio je Dodik.

On je poručio da će vlast Republike Srpske odgovoriti na sve izazove, te da će od građana Srpske tražiti određenu vrstu izjašnjavanja u vezi sa sankcijama Rusiji, kandidatskom statusu BiH, visokom predstavniku.

– Koncipiraćemo pitanje koje će biti poslato na adrese punoljetnih građana Srpske. To neće biti formalno referendum, ali će biti izjašnjavanje o nekim pitanjima – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.