Dodik o „Otvorenom Balkanu“: Kamo sreće da smo dio inicijative

41
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje jer BiH nije dio inicijative „Otvoreni Balkan“ i istakao da je taj proces blokiran iz Sarajeva jer su muslimani mislili da je to neka podvala.

– U tome je Republika Srpska zaustavljena, jer neka morbidna razmišljanja u Sarajevu sprečavaju priključenje toj inicijativi samo zato što sumnjaju u neke podvale i prevare – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se za to lično zalagao na sjednici Predsjedništva, te da je bio usvojen prijedlog da se BiH pridruži, ali da je onda nastala opšta blokada te inicijative.

– Sjećam se te sjednice, kada smo rekli da pristupamo toj inicijativi, to je značilo da je to do sada trebalo da bude operativno sprovodivo, a mi smo daleko od toga, jer ovi partneri, muslimani u Sarajevu, misle da je to neka podvala i da predstavlja još jedan atak na njih i njihova prava, što nije istina – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se te blokade ne primjećuju, nego se samo primećuje kada Republika Srpska ne želi ili neće da uradi nešto.

– Kamo sreće da smo dio te inicijative, ali siguran sam da ćemo jednog dana biti – rekao je Dodik.