Dodik: Obilježavanje 25. novembra pokušaj revizije istorije

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Današnji dan, 25. novembar, koji se u FBiH obilježava kao „dan državnosti“, nije praznik Republike Srpske, i to obilježavanje u FBiH samo je bošnjački igrokaz koji nema veze sa realnošću i problem onih koji pokušavaju da vrše reviziju istorije, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ovaj dan za Republiku Srpsku je običan radni dan i istorijski datum kada su komunisti odlučili da održe zasjedanje ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kao pripremnog sastanka za održavanje AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine kada su postavljeni ustavni temelji nove Jugoslavije – naglasio je Dodik.

On je dodao da ovi što pokušavaju da nametnu priču o 25. novembru kao važnom datumu zaboravljaju da je to bio pripremni sastanak za AVNOJ.

– Ja pitam, gdje je AVNOJ, kako je moguć ZAVNOBiH bez AVNOJ-a – upitao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, tadašnje odluke o BiH su potvrdile nešto što nije postojalo u istoriji.

– Sama činjenica da to Bošnjaci sada koriste kao neki dokaz da im je to datum za neku državnost govori o tome da oni nisu ranije postojali, da nema dokaza o tome, da je to bila administratvna oblast u vrijeme Austrougarske, a ne država – naveo je Dodik.

On napominje da BiH nije bila jedinstvena država kada se vraća u prošlost do Kotromanića, već da su bile posebne srpske države na tom prostoru, pa sve do Kraljevine Jugoslavije koja nije ni poznavala termin BiH, nego su na tom prostoru bile banovine.