Dodik: Od izmjena Zakona o Centralnoj banci korist bi imali svi

7
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra je Zakon o Centralnoj banci BiH odavno prevaziđen.

– Pojedinci iz Centralne banke reagovali su na moju ocjenu o toj banci. To nije stav banke. U svom šturom saopštenju CB BiH nije negirala nijedan navod niti prezentovane činjenice, već na senzacionalistički način, u nedostatku argumenata, izvrće suštinu – naveo je Dodik na Tviteru.

On je istakao da njegova ranije iznesena ideja ide za tim da se „uz minimalne izmjene Zakona, na bazi realnog pokrića u evrima kojima Centralna banka BiH raspolaže u vidu slobodnih rezervi, emituje određeni iznos konvertibilnih maraka, dakle realno pokrivenih, koje bi se mogle investirati u domaće obveznice“.

– Na taj način bi bio održan valutni odbor, a devizne rezerve bi ostale netaknute. Za ovo su potrebni samo dobra volja i saglasnost u vezi s izmjenama Zakona o Centralnoj banci koji je odavno prevaziđen, čega smo svi svjesni – naglasio je Dodik.

On smatra da je potrebno formirati ekspertski tim koji će pripremiti izmjene Zakona od kojih bi korist imali svi, uključujući i Centralnu banku BiH, koja bi mogla ostvariti određenu zaradu od investiranja tih sredstava.