Dodik: Od partnera se očekuje da poštuju dogovore

12
Foto: Klix.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da očekuje da se samo poštuju dogovori, dok partneri iz „trojke“ misle da mogu konzumirati samo ono što im odgovara.

– Dogovoren je bio budžet, ali je bilo dogovoreno da će prethodno to pitanje biti riješeno tako što će se, osim raspodjele akciza, riješiti i pitanje raspodjele sredstava RAK-a koja su bila na računima. Većina sredstava otišla je na račune BHRT-a, o kojem mi mislimo sve najgore i mislim da ga ne treba finansirati, ali smo smatrali da treba ispoštovati dogovr sa partnerima – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su svi zapisnici sa sastanaka o tome šta je dogovarano zbunili partnere iz Federacije BiH, te da ne znaju ni šta je dogovarano.

– Jedni govore da, jedni govore ne. U svakom slučaju, neovlašteni pojedinac nameće, a ne može skuštinska većina. Bazično pitanje koje smo tražili je da se u zakonodavstvo unese da će sud i tužilaštvo kroz zakon o sudu odlučivati isključivo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka lidera stranaka u vlasti na nivou BiH u Sarajevu i upitao da li to jača ili slabi BiH?

Dodik je rekao da se po pitanju budžeta moraju riješti akcize, sredstva RAK-a i PDV, te napomenuo da se iz 2012. godine Republici Srpskoj duguje 50 miliona KM.

– Sud BiH presudio je da to pripada Republici Srpskoj i svake godine Sud BiH prolongira izvršenje svojih presuda – ukazao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska ozlojađena činjenicom da ambasador pri UN Zlatko Lagumdžija u ime BiH podnese rezoluciju.

– Te stvari moramo da raščistimo. Ovdje sve neka brzina, dajte budžet na brzinu. Nema više ništa na brzinu – napomenuo je Dodik.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Dodik je rekao da je na partnerima iz Federacije BiH da riješe pitanje izbora člana Predsjedništva.

– Bili su mimo nas u Neumu. Mi tu imamo jasan stav – ne želimo da gledamo jednu političku centralizaciju, posebno Centralne izborne komisije (CIK) od stranaca. Ovdje je od političkih partija otet izborni proces – ukazao je Dodik.

On je pojasnio da se u svakoj državi političke partije dogovaraju oko uslova za izbore.

– Na prvom sastanku našeg partnerstva je dogovoreno da se mijenja Centralna izborna komisija, zato što je politički motivisana, te da se pristupi izboru novog CIK-a. Nismo uspjeli. Danas pitam, hoćemo li to raditi ili nećemo – izričit je Dodik.

Dodik je, komentarišući tehničke izmjene Izbornog zakona, rekao da, skoro nisu ni sporne, nego da se čeka da partneri iz FBiH riješe pitanje izbora člana Predsjedništva BiH.

– Oni su tražili da mi odustanemo od toga da direktno biramo. Mi smo jasno rekli da na to ne možemo pristati – zaključio je Dodik.

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH kojem su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i „trojke“, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.