Dodik: Odluke o Republici Srpskoj donose njene institucije, a ne neko drugi

17
Foto: slobodna-bosna.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da će o svemu onome što pripada Srpskoj političke odluke biti donošene u Srpskoj, na nivou njenih institucija, a neće ih donositi neko drugi.

Pojašnjavajući zašto srpska strana insistira da apelaciono odjeljenje Suda BiH bude smješteno u Banjaluci, Dodik je rekao na konferenciji za novinare da zvaničnici Republike Srpske smatraju da treba odvojiti prvostepeni i drugostepeni postupak i da treba obezbijediti nezavisnost tog procesa.

Odgovarajući na pitanje zašto političkom Sarajevu smeta Banjaluka, Dodik je rekao da u političkom Sarajevu nisu saglasni sa tim da se neki zatvorenici voze iz Sarajeva u Banjaluku, ali im nije smetalo kada su osumnjičena lica dovožena iz Banjaluke u Sarajevo.

– To je argument koji nema nikakve veze. Ali, mislim da je ta priča više na nekom operativno-strateško-političkom nivou – smatra Dodik.

On je rekao da poštuje kolege iz bošnjačke političke strukture, ali da isto tako treba poštovati i procedure za donošenje zakona iz domena 14 prioriteta EU, jednako kao i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH i visokom predstavniku u BiH.

– Mi danas imamo jasan stav. Naš pristup je – dajte nam svojih 14 stavova, pa ćemo ići dalje. A što se tiče pregovaračkog statusa sa EU, mislim da od toga za sada nema ništa i da je to lažna priča, jer Brisel više interesuje Ukrajina nego Balkan ili BiH, jer nas smatraju manje dostojnim, pa žele da nas drže na nekom povocu – rekao je Dodik.

Dodik je uputio apel zvaničnicima iz Brisela da više ne šalju trećerazredne službenike da pregovaraju sa zvaničnicima u BiH, nego, ako zaista žele BiH u EU, onda taj pregovarački proces mora teći na najvišem nivou, uvažavajući Ustav BiH i nadležnosti entiteta.

Prema njegovim riječima, iako je BiH u pregovaračkom procesu i kandidatskom statusu, EU je porušila sve svoje principe, pa čak i principe Venecijanske komisije kada su govorili da „onog trenutka kada se utvrdi kandidatski status – prestaje potreba za stranim prisustvom u BiH“.

– Mislim da će se EU prije raspasti, nego što mi uđemo u nju – ponovio je Dodik.

Kada je riječ o akcizama i PDV-u, Dodik je naveo da to treba ponovo vratiti u parlament.

– Smatramo da to treba ponovo vratiti u skupštinu, kao prijedlog SDS-a i prihvatamo da se taj zakon donese u Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Dodik, nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.