Dodik: Onaj ko ne podrži veto radi protiv Republike Srpske i njene državnosti

15
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini da je situacija veoma teška, opasna i usmjerena protiv Srpske i srpskog naroda i da onaj ko danas ne podrži veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović radi protiv Republike i njene državnosti.

Dodik je istakao da je kao predsjednik dužan da upozori da bez ikakvog oklijevanja Nrodna skupština pokaže jedinstvo i za pet minuta izglasa podršku da se zaštiti srpski narod.

U obraćanju na posebnoj sjednici na kojoj se raspravlja o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Dodik je naglasio da srpski član Predsjedništva radi u složenim okolnostima u kojoj bošnjački član misli da je on BiH i na sastancima sa strancima kleveće predsjednika Srpske i Narodnu skupštinu.

On je zamolio prisutne da podrže Cvijanovićevu jer su ovi zaključci Predsjedištva BiH protiv Srpske.

– Ako ne podržimo srpskog člana Predsjedništva, biće to najveći udar u zadnjih 30 godina na Srpsku – ocijenio je Dodik.

On je ponovio da lični stavovi i amoziteti danas nisu važni, te da je skupštinska sala ključno mjesto za istoriju srpskog naroda.

Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Dodik je naglasio da je rukovodstvo Srpske uložilo ogromne napore da očuva političku i finansijsku stabilnost u Srpskoj.

– Republika Srpska je finansijski stabilna i obezbijedila je sve stabilne izvore za ovu budžetsku godinu i stabilne pretpostavke za iduću godinu bez obzira na opstrukcije koje imamo putem bankarskog sistema gdje ljudi iz američkih ambasada pozivaju direktore banaka i predlažu da se zagorča život u Srpskoj – rekao je Dodik.

On je rekao da je Srpska sve svoje obaveze ispunila prije predviđenog roka, te da će budžet pokazati potpunu stabilnost u finansijskom smislu.

Dodik je istakao da odnos između političkih elita i predstavnika Srpske i Federacije nikada nije bio gori. „Oni su svi u funkciji, bili oni SDA, trojka ili šestorka, uključeni u proces devastacije Srpske i odrađuju svoje poslove onako kako oni to misle“, upozorio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je u ovom trenutku gotovo sigurno da će se pregovarački status dati Ukrajini i Moldaviji, što bitno usložnjava odnos EU prema aktuelnim pitanjima, jer je nededfinisano na koji način se može dati pregovarački status Ukrajini u kojoj nije definisana teritorija i u kojoj se vodi rat.

Dodik je podsjetio da sve što danas ne valja u BiH je rezultat intervencionizma međunarodne zajednice.

– Jedini interes koji mi imamo za EU jeste da se pridružimo nekim vrijednostima, ali to je apstraktno. Danas je vrijednost sankcije prema Rusiji, a mi to nismo radili i nećemo da uradimo i to nas stavlja u drugu poziciju – istakao je Dodik i dodao da bošnjačka strana hrli ka tome da se objave sankcije Rusiji.