Dodik: Opravdan zahtjev Cvijanovićeve, Šmit nije potvrđen u UN za visokog predstavnika

15
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra opravdanim zahtjev srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatraži relevantne dokumente i odluke Savjeta bezbjednosti o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da bi odgovor trebalo da dostavi nadležna Guterešova služba, koja se time bavi, te da je normalno da Cvijanovićeva, kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH, na tom planu ima korespodenciju sa UN na bazi činjenica.

– One su takve kakve jesu, odnosno da li je na toj i toj sjednici donesena relevantna rezolucija SB UN o tome da je Kristijan Šmit potvrđen za visokog predstavnika. E toga nema. Neki će reći da je Šmit podnio izvještaj UN, ali to ne znači ništa jer je stvar moći, a ne formalnosti. Dakle, Šmit formalno nije visoki predstavnik u BiH – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Srebrenici i dešavanjima u tom mjestu ovih dana, Dodik je rekao da se u vezi s tim, nažalost, dešava bitna politizacija u kojoj učestvuje međunarodni i zapadni faktor koji bi da opravda neke svoje brljotine na tom prostoru tokom ranijeg sukoba.

On je naveo da se neće saglasiti o mnogim pitanjima, te da stranci nastavljaju da budu nezainteresovani za bol drugih majki i ljudi.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonskog sporazuma) iz 1995. godine.