Dodik: Optužnica političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador

17
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sramno podizanje optužnice protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, da to nema veze sa pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji širi srbofobiju.

Dodik je rekao da ne postoji zakon po kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

– Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istalao da je predsjednik Srpske i da nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

On je rekao da Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnovu i da Republika Srpska to ističe dugo, ali da će se i pored toga odazvati svakom pozivu koji dobije.

Dodik očekuje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH koje je bilo primorano da podigne optužnicu.

– Tužilaštvo je podleglo pritisku i pristalo da uradi što se od njega traži – rekao je Dodik.

On je istakao da optužnica nema pravnog osnova, da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji te sa visoki predstavnik u BiH ne postoji.

– Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je najavio da će protiv tužioca koji je podigao optužnicu pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.