Dodik: Organi na nivou BiH da odbace odluku Suda u Strazburu, sa Hrvatima zajednički odbraniti koncept konstitutivnosti

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će tražiti da Narodna skupština Republike Srpske predloži organima na nivou BiH da odbace kao ništavnu odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“.

– Što se tiče nas, to ćemo učiniti odmah na sjednici Doma naroda Pralamentarne skupštine BiH što je prije moguće – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da predstavnici Srpske treba da odbace i prekinu učešće na sastancima na kojima bilo ko bude pokušao da nemetne ovu odluku kao osnov za razgovore.

– Predložićemo da sa predstavnicima hrvatskog naroda zajednički razradimo mogućnost odbrane koncepta konstitutivnosti naroda i da apsolutno stojimo na konceptu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada se vidi ko ruši, a ko brani Dejton. Ovo što su uradili definitivno urušava evropski put BiH – naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je odluka Evropskog suda za ljudska prava idealistička i voluntaristička određene grupe ljudi, te da je predstavnik BiH u tom sudu dozvolio sebi da ruši ustavni poredak BiH.

– Jasno je da bez domaće političke saglasnosti BiH ne može da se kreće – rekao je Dodik.

On je dodao da će Narodnoj skupštini predložiti i vraćanje na početni stav da Republika Srpska direktno bira jednog Srbina za člana Predsjedništva BiH.

– Ako neko misli da zaista može da se igra sa našom budućnosti i da napravi takve poteze koji su za nas neprihvatljivi i nesprodvodivi onda je upitno da li treba da budemo dio bilo kakvog drugog procesa. Konsenzusom u Srpskoj ranije smo utvrdili drugi stav, predložiću i pokušati da od drugih partnera koji u Srpskoj učestvuju u donošenju odluka dobijem promjenu tog stava i da se Republika Srpska vrati prvobitnom – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podržao je i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića u nastojanju da objasni zašto SDS i PDP nisu u pravu kada pokušavaju da izdejstvuju vanrednu sjednicu o navodnom kršenju zaključaka Narodne skupštine.

– Nemam ništa protiv te sjednice i da se o tome razgovara. Isti oni koji su bježali od zaključaka sada žele da uđu u skupštinu, to je dobra stvar za demokratiju u Republici Srpskoj. Vjerujem da će imati konstruktivne prijedloge – rekao je Dodik.

On je naveo da vladajuća koalicija u Srpskoj vodi računa i smatra da sve što se dešava treba da se dešava u Narodnoj skupštini i u okviru njenih zaključaka da se sprovodi.

– Ono što smo radili u posljednje vrijeme, a SDS i PDP nisu htjeli ni da se informišu o tome, jeste da smo napravili agendu koja podrazumijeva realizaciju upravo zaključaka Narodne skupštine i da se u tom pogledu krećemo. Imamo povjerenje u naše partnere na nivou BiH i koalicione partnere na nivou Srpske da će do polovine septembra na Savjetu ministara biti predložen i prihvaćen zakon o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva dva zakona – jedan koji reguliše strance i drugi koji reguliše rad ukupnog Ustavnog suda – istakao je Dodik.

On je naglasio da će se tada stvoriti uslovi da Srpska predloži članove Ustavnog suda BiH.

– Jednog dana ću predložiti članove, to je moja ustavna obaveza, ali to ne znači danas i ne znači juče kada su oni /opozicija/ galamili na tu temu – zaključio je Dodik.