Dodik osudio napad na Teslićane u Jelahu, pozvao nadležne da reaguju, a ne da prikrivaju

15
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je napad na Teslićane u centru Jelaha i izrazio očekivanje da će odgovorne institucije reagovati, a ne prikrivati.

– Osuđujem svaki napad, bilo koji narod da je u pitanju, ali to treba ostaviti iza sebe i boriti se da očuvamo imidž Republike da je ona bezbjedna – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ima potencijal da se odbrani.

– Njima reis-ul-ulema drži političke govore i šalje političke odluke. Reis-ul-ulema je glavna politička faca u Sarajevu i ne možete drugačije očekivati – rekao je Dodik.

Teslićani koji su se vraćali iz Doboja sa protesta podrške institucijama Republike Srpske napadnuti su u petak, 1. septembra, uveče u centru federalne opštine Jelah. Vozila i autobusi su prvo udarani šakama, nakon čega su gađani predmetima.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH „zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga“, održani su mirni protesti na entitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Hercegovini, odnosno Nevesinju.

Građani su na pola časa obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.