Dodik: Otcjepljenje nije naš plan, ali imamo podršku 10 do 15 zemalja

10
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da otcjepljenje Srpske nije plan njenog rukovodstva, ali je istakao da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže Republiku.

Dodik je rekao da su među tim zemljama i članice EU, ali i druge zemlje svijeta.

– Nama ne treba više – rekao je Dodik u intervjuu za hrvatski nedjeljnik „Nacional“.

Odgovarajući na pitanje da li je među tim zemljama i Rusija, Dodik je rekao da je Ruska Federacija sada zauzeta nekim svojim problemima i pitanjima, ali da će je pitati.

– Rusija poštuje teritorijalni integritet BiH i to je zvanična politika s kojom se mi sauočavamo. A kako će se Rusija ponašati u trenutku novog činjeničnog stanja, to tek treba da vidimo – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da će Srpska proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, jer bi to bilo potpuno rušenje Republike Srpske.

– Istog trenutka ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i proglasiti nezavisnost Republike Srpske. Šta drugo da radimo? Samo potvrđujem opredjeljenje političkog i državnog rukovodstva i naroda Republike Srpske da ako se dirne u imovinu, onda je Republika besmislena, nema njenog postojanja. Mi je moramo braniti i donijećemo takvu odluku – rekao je Dodik.

On je naveo da se teritorija Republike Srpske prostire na 49 odsto BiH, što piše u ženevskim papirima kao osnova za Dejtonski sporazum, te da je na tom području suverena vlast Srpske.

Predsjednik Srpske je istakao da on lično nije ugrožen, već Republika Srpska.

– Ugroženi smo kada nametnu Tužilaštvo i Sud BiH bez ustavne osnove, kada pošalju stranca koji mijenja zakonodavstvo, a nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN. Ugrožavanje Republike Srpske je kada taj stranac skupi neku grupu eksperata da prenose vlasništvo nad imovinom, školama, rijekama, šumama, poljoprivrednim zemljištem na nivo BiH – rekao je Dodik.

On je naveo da je ugrožavanje i kada Šmit nametne zakon, a nema na to pravo, pa se onda sudi predsjedniku Republike Srpske zato što je potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština Srpske.

– Optužilo me Tužilaštvo BiH koje ne postoji u Ustavu BiH i sudi mi se u sudu koji, takođe, ne postoji u Ustavu BiH. Nisam se odao alkoholu, udario nekoga i nanio mu fizičke povrede da idem na sud, samo sam u skladu sa Ustavom potpisao ukaz – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je Republika Srpska ugrožena i time što su joj oteli vojsku i napravili zajedničku, a što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

– Uništili su obavještajnu službu u Republici Srpskoj, organizovali je na nivou BiH i služi isključivo muslimanskom interesu. Oteli su nam indirektne poreze i čak 83 različite nadležnosti, nametnuli navodno jedinstvenu RTV korporaciju koja bi trebala upravljati našim kamerama u Banjaluci. Možete li mi pokazati zemlju u kojoj to postoji? I onda nam EU govori o vladavini prava – rekao je Dodik.

Očuvati mir i stabilnost

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je politika Srpske očuvanje mira i saradnja na bazi konsenzusa, ali da je BiH neuspješna i ne može dugo preživjeti jer je i dalje pod dominacijom američke Demokratske partije i njenog establišmenta.

Dodik je ukazao da je svijet destabilizovan i vri, te da u ovom vremenu treba mnogo snage, pameti i kohezije među ljudima da se očuvaju, prije svega, mir i stabilnost kao najvrednije što imaju i da se politički, konstitutivni i drugi problemi rješavaju u tim okvirima.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da svaki pokušaj nasilja na ovim prostorima apsolutno nikome ne treba.

– Što se tiče odnosa, neke su stvari završene, hrvatski narod formirao je svoju državu, srpski narod jednako tako, a što se tiče Republike Srpske u BiH, BiH je ispregovarana država i kao takva, naravno, živi sudbinu ispregovarane, a ne željene države – rekao je Dodik.

On je naveo da je očigledno da svi u BiH nisu željeli BiH, da je ona nametnuta snagom volje nekadašnje velike sile i da svih proteklih 30 godina nije dala za pravo tom konceptu.

– Trebalo je ići na drugi koncept, koji je bio prisutan u vrhu Sjedinjenih Američkih Država kroz ono što je nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sandi Berger predlagao, a to je da se u BiH formiraju tri nezavisne države koje će imati dominantno srpsku, hrvatsku i bošnjačko-muslimansku komponentu koje bi lakše bile razvijene i apsorbovane u međunarodni okvir – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su narodi u ovakvoj BiH ostali zarobljeni i da zato niko nije zadovoljan.

– Ne samo Srbi, jednako su nezadovoljni i muslimani-Bošnjaci koji smatraju da Bosna treba biti njihova, odnosno centralizovana u najznačajnijem dijelu i zato posežu za pričom da uskrate prava Hrvatima i Srbima – rekao je Dodik.

On je naveo da se Hrvatima žele uskratiti prava zato što se glasovima muslimana bira član Predsjedništva BiH i većina mandata u najvišim zakonodavnim institucijama, čime se stvaraju problemi u odnosima tri konstitutivna naroda.

– Zato i kažem da je BiH zemlja eksperimenta u kojem se još iživljavaju razne američke i druge kancelarije koje pokušavaju okriviti svakoga ko nije na njihovoj poziciji lažnog multikulturalizma, što je zapravo zalaganje za dominaciju muslimanske većine u BiH – kategoričan je Dodik.

S tim u vezi, navodi on, Republika Srpska se bori, ali da to ne znači da treba posegnuti za bilo kakvim oblicima nasilja.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za dejtonsku BiH gdje bi se mogli zadovoljiti okviri u kojima bi se našli srpski narod i Republika.

– To je samo ta Bosna. Svaka druga, i ova koja danas živi, za nas nije prihvatljiva i mora nestati u političkom smislu – rekao je Dodik.

On je ponovio da plana o otcjepljenju Republike Srpske nema, ali da je to opcija koju ne treba isključiti.

– Dakle, ni Srbi, ni Hrvati, ni muslimani-Bošnjaci, ni međunarodna zajednica nije zadovoljna BiH. Zato treba dati neko rješenje, a mi predlažemo da se vratimo izvornom Dejtonu ali ta se opcija ne razmatra – zaključio je Dodik.