Dodik ozvaničio početak radova na HE „Mrsovo“

15
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ozvaničio je danas početak radova na Hidroelektrani „Mrsovo“ u Rudom, rekavši da je to istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, te da će za 31 mjesec Hidroelektrana proraditi.

Dodik je rekao da će biti zaposleno 60 novih radnika, te da će to biti izuzetan doprinos sistemu zelene energije.

– Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno – rekao je Dodik i dodao da je uz želju i ekonomsku opravdanost sve moguće.

Foto: SRNA

On je istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

– Imamo preko 500 miliona više investicija nego prošle godoine, što omogućava da su nam makroekonomski pokazatelji dobri i da je Republika Srpska danas stabilna i sigurna – naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

On je istakao da Srpska ne vidi izazove koji bi mogli da je dovedu u bilo kakav problem.

– Naravno, ukoliko neke velike moći ne pokušaju neke druge aranžmane, ali to je njihov problem. Naše je da se borimo, da idemo dalje – poručio je Dodik.

Foto: SRNA

Osim izgradnje Hidroelektrane „Mrsovo“, Dodik je rekao da je u toku i realizacija projekata „Gornji horizonti“, „Buk bijela“, „Bistrica“.

– To mijenja kompletno oblik i konfiguraciju ovog terena, jer se sve to nalazi ovdje u okolini – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

– Ova investicija, koja će biti završena za 31 mjesec, biće na dobrobit mještana Rudog, ali i svih nas – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Preduzeće „ERS-Obnovljivi izvori energije“ posjeduje koncesiju za izgradnju HE „Mrsovo“ u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke „Komsar enerdži hidro“ potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane „Mrsovo“ sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Foto: SRNA

Preduzeće „Komsar enerdži hidro“, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo „ERS-Obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu „Komsar enerdži hidro“ da bi postalo vlasnik.

Foto: SRNA