Dodik: Paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao

10
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Gradišci da se svake godine obilježava dan stradanja srpskog naroda u Slavoniji i svake godine paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao.

– Važno je da smo odredili ovaj dan i okupljamo se kako bi dali počast žrtvama i pokazali da smo kao narod odgovorni. Da pozovemo na mir, odbacimo mržnju i iskažemo želju da gradimo budućnost – rekao je Dodik u obraćanju na obilježavanju 29 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji „Bljesak“, u kojoj su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, među kojima 12 djece.

Dodik je istakao da je to bio pokret etničkog čišćenja. „Bio je to težak udar za jedan narod koji je najviše nastradao“, naveo je Dodik.

On je naglasio da je srpski svijet tamo gdje postoji Srbin posvećen srpskom pismu i jeziku i slavi krsnu slavu. Dodik je poručio da svako može i treba da živi u Srpskoj.

– Izborili smo se za nas. Republika je ostala svoja sa svojim pravima i to je napa zemlja, zajedno sa Srbijom – rekao je Dodik.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Kod spomen-obilježja u Gradišci danas su položeni vijenci i cvijeće za srpske civile i vojnike iz zapadne Slavonije poginule u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Bljesak“.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, vicekonzul Konzulata Srbije u Banjaluci, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstvo Gradiške i susjednih gradova i opština.

Na spomen-obilježje vijence su položile i porodice Srba stradalih u zapadnoj Slavoniji, te predstavnici Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, te predstavnici gradskih udruženja i građana.

Iz zapadne Slavonije je prije 29 godina u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Bljesak“ za samo 36 časova protjerano 15.000 Srba, a ubijeno 283 Srba, od kojih 107 civila među kojima i 12 djece.

Hrvatske oružane snage su pod kodnim nazivom „Bljesak“ 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpske Krajine, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN.

Protiv Srba u zapadnoj Slavoniji, odnosno oko 15.000 žitelja i oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.