Dodik: Parlamentarna skupština da poništi mogućnost nametanja zakona

15
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider SNSD-a rekao je da će poslanici te stranke učestvovati na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 22. avgusta i podržati ono što je dogovoreno sa partnerima na zajedničkom nivou, ali da je jedan od uslova za dalje kretanje da Parlamentarna skupština BiH poništi mogućnost da bilo koji pojedinac nameće zakon.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je govorio o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega, istakao da je sada dobra prilika za razgovore o pravosuđu u BiH.

– Ako hoćemo buduće korektne odnose onda ovo ne može da opstane. Hoćete zakone? Onda ćemo morati prvo neke stvari da uradimo, da počistimo u svom dvorištu – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će SNSD na sjednici Predstavničkog doma 22. avgusta dati podršku izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, zakonu o ombudsmenu za ljudska prava BiH i zakonu o pristupu informacijama.

– Dogovorili smo se da ćemo tada utvrditi radne grupe koje će raditi na zakonu o sudovima i mi vidimo šansu da BiH sredi tu oblast, jednako tako kao i zakon o Ustavnom sudu BiH, a jednako tako da obezbjedimo da se do oktobra, kako smo se dogovorili, završi reforma izbornog zakonodavstva i da dobijemo novi zakon. Spreman sam da ispoštujem tu dinamiku – rekao je Dodik.

On je naveo da je sada šansa da se dobiju prava sistemska rješenja za Sud i Tužilaštvo BiH, koji nisu ustavni.

Dodik je istakao da nema namjeru da odustane od političke borbe koja će biti otvorena, jasna, žestoka, korisna za Republiku Srpsku i koja neće biti najavljivana.

Predsjednik Srpske je upitao kako je moguće da muslimani misle da je kažnjavanje Srba najveći doprinos opstanku BiH.

– Je l’ mislite, gospodo iz Sarajeva, da vam je to način? Evo probali ste ovaj put na otvoren način, dobićete otvorene odgovore. Ozbiljne otvorene odgovore – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska kroz odluke Narodne skupštine Srpske već odlučila mnogo toga.

– Republika Srpska se malo povukla iz pragmatičnih političkih razloga, imajući u vidu da je rat u Ukrajini razbjesnio zapadne sile do mjere da sada ne znaju više šta da rade. Sve odluke koje smo donijeli stoje, na snazi su i ne može ih niko poništiti, a mi ćemo odlučivati kad ćemo ih aktivirati – istakao je Dodik.