Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

36
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Šefika Džaferovića jer je samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Prijava je podnesena protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja u namjeri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsjedništva BiH.

Džaferović se sumnjiči da je postupio protivno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH koji reguliše ovlašćenja članova u radu Predsjedništva, odnosno da su „svi članovi Predsjedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija“.

– Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom – u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja Džaferovića, Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike – navedeno je u krivičnoj prijavi.

Ovakvim postupkom, dodaje se u prijavi, teže je povrijedio prava članova Predsjedništva BiH, te i pravo srpskog člana Predsjedništva BiH da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.