Dodik: Podrška Milanovićevoj izjavi da je visoki predstavnik – prevara

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da podržava izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojoj je naveo da je visoki predstavnik u BiH prevara, jer se faktički radi o kolonijalnoj upravi u BiH.

– Mi u Republici Srpskoj govorimo već 20 godina da je to prevara i blef. Oni blefraju i glume sa stanovišta svoje snage i to ostaje. BiH je jedina kolonija u Evropi – rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da se Kristijan Šmit predstavlja da je visoki predstavnik, a nije, te postavio pitanje šta je to nego prevara.

– Visoki predstavnici koji su kao imali neka ovlaštenja kršili su Dejtonski sporazum i Ustav BiH i varali ovdje. Kada su data bonska ovlaštenja onda su rekli da je to blef, a visoki predstavnik tog vremena Karlos Vestendorp je rekao da ovo nije u skladu sa Dejtonom, a oni nama to guraju ovdje 20 godina – podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da BiH može da ima šansu ako se obezbijede neutralni uslovi za dogovore konstitutivnih naroda.

– Ako toga nema, nikakvi specijalni izaslanici ili tipovi, koju su bacali bombe na Srbe sada i dolaze nama da siju demokratiju, ne mogu ništa više ovdje da urade – poručio je Dodik.