Dodik: Podrška modernizaciji Arhiva Republike Srpske

10
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas podršku modernizaciji Arhiva Srpske koji je institucija od nacionalnog i državnog značaja i obilježava sedam decenija arhivske djelatnosti.

– Mi ćemo, kao i do sada, podržati sve aktivnosti u smislu modernizacije, pa i izgradnje novih objekata, što je neophodno da bi se stekli uslovi za očuvanje važnih dokumenata – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci nakon što je prisustvovao svečanoj akademiji u organizaciji Arhiva povodom 70 godina arhivske djelatnosti.

Dodik je rekao da to podrazumijeva i izgradnju nove zgrade Arhiva u Banjaluci.

– Arhiv je nezaobilazan i zbog toga sam ovdje na obilježavanju – da im čestitam i poželim uspjeh u budućem radu – istakao je Dodik i napomenuo da je sedam decenija arhivske djelatnosti značajan instorijski period.

Svečana akademija održana je u Banskom dvoru, a osim predsjednika Srpske, prisustvovali su i premijer Radovan Višković, ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, ministar finansija Zora Vidović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralemntarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i drugi zvaničnici i predstavnici javnog i političkog života.

Domaćin je bio direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, a po završetku svečane akademije u prostorijama Banskog dvora otvorena je izložba „Nova zgrada Arhiva Republike Srpske“.

Arhiv Republike Srpske nalazi se u takozvanoj Carskoj kući, objektu koji je izgrađen 1880. godine kao vojni objekat.

Sinoć je, povodom 70 godina arhivske djelatnosti, u izložbenom holu Arhiva otvorena izložba dokumenata „Arhivsko blago Republike Srpske“.