Dodik: Podržavam promjenu Izbornog zakona, BiH puna „petljavina“

24
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da podržava promjenu Izbornog zakona kojim bi se dala prilika Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike, jer je to jedini način da BiH, u kojoj je puno „petljavina“, ipak obezbijedi mir i stabilnost.

– Svako nametanje svojih stavova drugima, ovdje se pokazalo da je neprihvatljivo – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da lider HDZ-a BiH Dragan Čović ima pravo kada traži promjenu Izbornog zakona BiH, jer se niko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva sa Hrvatima.

– Ako neko želi da gradi BiH, kao što to želi Bakir Izetbegović i politika međunarodne zajednice na način da kažu Hrvatima da su marginalni, onda je to poruka i nama – istakao je Dodik.

Podsjetio je da je u Dejtonu uspostavljen jedan važan princip da BiH može da egzistira samo uz dogovor tri naroda i dva entiteta, ali da su ga predstavnici međunarodne zajednice skrnavili.

– U tome se najbolje vidi štetna pozicija međunarodne zajednice. Mi smo svi zarobljenici jedne loše postavke visokih predstavnika i međunarodne zajednice u prošlom vremenima koji su skrnavili Dejton i nisu razvijali potencijal da se tri naroda i dva entitea dogovaraju – naveo je Dodik.

On je rekao da tako nešto ne može dati rezultata, te ponovio da, iako je optimista, to nije kada je riječ o BiH.

– Tu sve ide teško, nikako, puno je petljavina. Ako se danas dogovorite nešto sa Izetbegovićem, ne znači da će večeras biti tako i uvijek se traži neki dogovor na dogovor – objasnio je Dodik.