Dodik: Pokazali smo sposobnost da izgradimo kardiohirurgiju, na tome nećemo stati

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska pokazala sposobnost da napravi kardiohirurgiju u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci i da na tome neće stati.

Dodik je u obraćanju na ceremoniji otvaranja kardiohirurgije istakao da na ovoj lokaciji treba da nikne i novi medicinski fakultet, da tu bude srednja škola i da se onda sa svim tim sadržajima može reći da je ovo završeno i zaokruženo.

– Naša podrška neće izostati ni ovaj put i zato očekujem da nastavimo – rekao je Dodik.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima, direktoru UKC-a Vladi Đajiću i svima koji su došli na svečano otvaranje kardiohirurgije.

– Pokazali smo sposobnost da napravimo ovako nešto. To nije lako, najlakše je riješiti pitanje izgradnje objekta i angažovati neku stručnu stranu agenciju koja će nam isporučiti najbolju opremu. To nije problem, ali to sve ukomponovati sa potrebama i kadrovima koje imamo, to je najvažnije – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

On je istakao da Republika Srpska nije ona koja doskora zbog stalnog tutorstva stranaca nije bila u mogućnosti da se širi i razvija.

– Republika Srpska danas može da ulaže. Zato smo ulagali u mnoge bolnice, zato smo odlučni da završimo rekonstrukciju i izgradnju svih bolnica i onda se usmjerimo na domove zdravlja, pomognemo lokalnim zajednicama da to završe. To je ono što nam treba, ne zanemarujući putnu infrastrukturu i sve ono što radimo, naš standard i našu stabilnost * rekao je Dodik.

On je zahvalio Đajiću što je bio uporan.

– Ponosan sam na njega i njegov tim što stojimo pred vama ovdje i ovom narodu možemo da isporučimo tako važnu kliniku kardiohirurgiju – rekao je Dodik.

On je naglasio da ovo nije kraj.

– Čuli ste šta radimo, i to ne bismo mogli da uradimo bez podrške koju imamo iz Srbije, iz njihovih institucija, ministarstava, a posebno od predsjednika Aleksandra Vučića. Mogu da potvrdim riječi ministra (zdravlja Srbije Zlatibora) Lončara da oni ne prave razliku između onoga šta je Srbija i šta je Republika Srpska u smislu ulaganja – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

On je naveo da do Vučića to tako nije bilo.

– Danas imamo najbolji oblik saradnje i to ćemo nastaviti da radimo. Hoćemo da završimo ovaj centar, da izgradimo sve sadržaje – naglasio je Dodik.

On je naveo da „moramo u godinama koje dolaze biti posvećeni i okupljeni“.

– Samo nacije koje budu imale i države, koje budu imale snažne vlade, snažne lidere i one koji se ne svađaju međusobno u državi mogu da računaju da će lakše proći nego one koje ulaze u destabilizaciju – rekao je Dodik.

On je naglasio da zato Republika Srpska mora ostati stabilna, institucionalno jaka, mora pokazati sposobnost da hoće da živi.

– Nemamo prostora za avanturizam nikave vrste, ostati okupljeni oko osnovnih životnih vrijednosti Republike Srpske i našeg načina života, to je ono što nam treba. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, neka živi srpski narod i svi dobri ljudi, bez obzira na naciju koji žive ovde na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier