Dodik: Političko Sarajevo kreira odluke Ustavnog suda BiH

11
Foto: Screenshot

Ustavni sud BiH je davno postao antiustavni. Umjesto da štiti Ustav on ga degradira, i zbog toga će Narodna skupština Republike Srpske zahtijevati povlačenje svojih sudija iz suda koji donosi političke odluke, a koje kreira političko Sarajevo, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u emisiji „OKO magazin“ Radio-televizije Srbije.

Naveo je da strani ambasadori sve vrijeme guraju potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući status koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom i Ustavom, već razgrađuju taj status da bi Srpska postala prazna ljuštura.

– U ovom periodu, kada posmatrate u cječini, postoji period kada je novi sistem i jačanje BiH kao centralne zemlje činio visoki predstavnik. Pa je on izgubio zamah i to je preuzeo Ustavni sud sa tri stranca, dvoje Bošnjaka, dvoje Srba i dvoje Hrvata. Trojica stranih sudija i muslimani se dogovaraju u Sarajevu kako će da glasaju. Od to dvoje sudija muslimana, jedan je ratni predsjednik SDA, a drugi potpredsjednik SDA. I vi smatrate da će oni biti blagonakloni i da će biti pravnici a ne političari. Naravno da su političari – zaključio je Dodik.