Dodik: Ponudiću novi dokument – da se ujedinimo oko samostalnosti Republike Srpske unutar BiH

27
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sazvao sastanak sa predstavnicima političkih partija iz Srpske o imovini na kojem će ponuditi dokument o tome da svi treba da se ujedine oko neophodnog stepena samostalnosti Srpske u okviru BiH.

Dodik je rekao da će predložiti da budu odbačeni svi akti koji nisu u skladu sa Ustavom, što znači nasljeđe visokih predstavnika i rada Ustavnog suda BiH.

– Reći ćemo da Ustavni sud BiH nije relevantan, da je Sud jedne strane. Nama je savršeno jasan dizajn koji pokušavaju sačiniti Amerikanci i Britanci. Oni pokušavaju korak po korak razgraditi Srpsku i najveći krivac u BiH sam ja – koji se suprotstavlja ovakvim naporima – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je pitanje imovine ključno i jedni mogući način da bude riješeno da dvije strane potvrde da imovina koja je u Srpskoj pripada njoj, a ona koja je u Federaciji pripada ovom entitetu.

Dodik je ponovio da Srpska nije spremna na bilo šta drugo, a ako bude ugrožena spremna je na reagovanje.

On je naglasio da Srpska neće držati lekcije bilo kome i da očekuje da će se sastanku odazvati predstavnici svih političkih partija.

– Kao predsjednik Republike Srpske morao sam da reagujem na izjavu koju su potpisali (predstavnici muslimanskih političkih partija). U Sarajevu se uvijek ujedine naši neprijatelji ili protivnici kada treba načiniti štetu Srpskoj i pokušaju da joj zagorčaju život – rekao je Dodik.

On je istakao da je činjenaca da su u Sarajevu instrumentalizovali Ustavni sud BiH, što su uradili predstavnici muslimanskih političkih partija.

– Pozivaju se na Ustav iako je Dejtonski sporazum jasno rekao sve. Aneks dva govori da je teritorija Srpske 49 odsto i mape tačno označavaju da je riječ o graničnoj liniji. Republici Srpskoj pripada teritorija i sve što je zatečeno u njoj – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, „podlaci iz ambasada SAD i Velike Britanije se pozivaju na sukcesiju, a u pokušaju prevare zaobilaze Ustav i Dejtonski sporazum“.

Kada je riječ o sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem, Dodik je rekao da je Vučić odgovoran državnik, a da Marfi pokušava da se slika sa Vučićem.

– Šta Ambasada SAD ima sa imovinom? Marfi je ljigavac koji ovdje 15 godina rovari. Ranije je bio potrčko, a sada kao želi da završi nedovršen posao. Ko njega šta pita. Strani ambasadori nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje stvari zemalja. Srpski predstavnci se neće sastajati sa predstavncima ambasada Velike Britanije i SAD zato što se petljaju u unutrašnje stvari – rekao je Dodik.