Dodik: Posjeta Đukanovića BiH treba biti odgođena, jer su ugrožena srpska nacionalna prava u Crnoj Gori

30
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da posjeta BiH crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića treba biti odgođena, jer su ugrožena srpska nacionalna prava u Crnoj Gori, te naglasio da ovo pitanje ponovo treba aktivirati nakon smirivanja situacije.

Dodik je, u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio da je u Predsjedništvu BiH glasao protiv upućivanja poziva Đukanoviću da posjeti BiH, jer je smatra štetnom po vitalne interese srpskog naroda.

– Smatram da zbog ugrožavanja srpskih nacionalnih prava u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i njenim identitetom nije najbolji trenutak da Đukanović dobije medijsku i političku pozornicu u BiH i Sarajevu da bi je iskoristio pravdajući svoj atak na SPC i njenu imovinu – istakao je Dodik.

Foto: SRNA

On je naveo da posjeta mogla da bude problem i Đukanoviću i da je zato glasao i drugi put protiv njegove posjete.

Dodik je rekao da je ovu posebnu skupštinsku sjednicu zatražio u skladu sa zaključcima sa prethodne koje su podržali svi srpski predstavnici.

– Ključni momenat prethodnog zasjedanja bio je da predstavnici Srpske u institucijama BiH neće odlučivati dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH, i o svemu smo zajednički glasali. Zato sam zatražio ovu sjednicu – dodao je Dodik.