Dodik posjetio Zid plača

12
Foto: ATV

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa izraelskim ministrom za pitanja Jerusalima i nasljeđa Zevom Elkinom posjetio je Zid plača u jerusalimskom starom gradu.

Dodik se tom prilikom sastao sa glavnim rabinom Zida plača.

Prije obilaska Zida plača, Dodiku je rabin govorio o važnosti zida za Jevreje ali i za sve narode koji obilaze ovu svetinju.

Zid plača je najvažnije mjesto na kojem se mole Jevreji. Običaj je da se na listiću papira napišu želje i molitve i da se stave u zid. Vjerovanje je da će se ostvariti.

Dodik je napisao ceduljicu koju je stavio između kamenih blokova Zida plača.

Na pitanje šta je napisao, rekao je da je poželio zdravlje i sreću za svoju porodicu i drage ljude.

– Druga želja je da Republika Srpska bude nezavisna – dodao je on.

Dodik je obišao Zid plača u društvu izraelskog ministra za pitanje Jerusalima i nasljeđa Zeva Elkina.

Elkin je potvrdio da je saradnja Srpske i Izraela na zavidnom nivou ali i da je velika čast što je srpski član Predsjedništva došao na Zid plača, što za Jevreje predstavlja veliku čast.

Svoju posjetu Izraelu Dodik je ocijenio uspješnom. Kaže da Srbi i Jevreji dijele stradalničku prošlost i da jedni od drugih možemo naučiti dosta toga, a jedna od tih stvari je i kako očuvati svoju državu, svoj identitet, kulturu i tradiciju.

On se juče sastao sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom. Prethodno se sastao sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Jakovom Hagoelom koji mu je tom prilikom uručio priznanje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa Haimom Bivasom, predsjednikom Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnikom Modina, grada pobratima sa Banjalukom.

Razgovarao je i sa ministrom pravde i zamjenikom premijera Izraela Gideonom Sarom.

Dodik se sastao i sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim. Patrijarh mu je uručio Orden Jerusalimske patrijaršije.

Imao je sastao i sa ministrom za pitanja Jerusalima i nasljeđa Zevom Elkinom.