Dodik: Poslanici prvog saziva Narodne skupštine dali veliki doprinos stvaranju Srpske

5
Foto: @MiloradDodik/X

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ponosan što je bio saborac poslanicima prvog saziva Narodne skupštine koji su ubijeni na početku stvaranja Srpske, jer su se borili za zajedničku ideju – da živi Republika Srpska.

Dodik je naglasio da su tadašnje rukovodstvo Republike Srpske, ali i poslanici prvog saziva Narodne skupštine dali veliki doprinos stvaranju Srpske.

– Zajedno smo to radili, svako sa svojih političkih pozicija, ali na nacionalnim pitanjima nije bilo nikakvih razlika – rekao je Dodik u obraćanju na otkrivanju bista trojice poslanika prvog saziva Narodne skupštine Srpske Milutina Najdanovića, Gorana Zekića i Milovana Bjeloševića u holu Narodne skupštine.

On je istakao da stvaraoci Republike Srpske danas zaslužuju podršku svake vrste od institucija Srpske.

„Porodicama je, naravno, najteže i bol koja i danas traje najbolje govori koliko je to bilo teško, ali je važno da to nismo zaboravili“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je iskorišten prvi trenutak u kojem je bilo moguće da se ubijenim poslanicima oda počast.

– Ranije to nije bilo moguće, ali je važno da se Republika Srpska izgradila da može to da učini. Sjećanje danas nije nimalo manje nego što je bilo tad – napomenuo je Dodik.

On je rekao da se živo sjeća tih poslanika, da dobro zna kako su se borili u atmosferi nipodaštavanja i brojnih pokušaja da se elimminiše svako srpsko predstavljanje na nivou BiH.

– Tadašnje rukovodstvo Srpske i poslanici prvog saziva izdržali su pritiske koje ne možemo ni da zamislimo, te učinili sve da se narod organizuje i ujedini – naglasio je Dodik.

On je poručio da Srbi danas, bez obzira na pritiske koji traju, moraju ostati privrženi osnovnoj nacionalnoj ideji koju su ti ljudi branili, a to je da se formira Srpska, koja je jedini garant slobode na ovom prostoru.

U holu Narodne skupštine Srpske danas su otkrivene spomen-biste poslanika prvog saziva Narodne skupštine Milutina Najdanovića, Gorana Zekića i Milovana Bjeloševića, koji su ubijeni na početku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Biste su otkrili članovi porodica trojice narodnih poslanika, dok su predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Narodne skupštine Nenad Stevandić otkrili spomen-ploče i grb nad kojim su se poslanici zakleli na vjernost Srpskoj.

Svečanosti su prisustvovali i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Srpske, bivši predsjednici Narodne skupštine i ostale zvanice.