Dodik: Potenciranje priče o Srebrenici ne doprinosti pomirenju, tamo nije bio genocid

18
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da potenciranje priče o Srebrenici u UN neće doprinijeti pomirenju, istakavši da se tamo nije dogodio genocid.

– Mogu da razumijem stradanje i bol, u Srebrenica je bila manipulacija. Nije se desio genocid već pokušano da se nametne genocid zato što je jedini kohezivni faktor koji u političkom smislu okuplja Bošnjake – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su svi koji su potraživani od bilo kog suda za Srebrenicu procesuirani i osuđeni, ali je takođe ukazao da nije osuđen onaj koji je počinio najveći zločin na prostoru Srebrenice Naser Orić. On, kaže Dodik, kad god ga neko prozove, šalje prijetnje.

– Zar neko od muslimana i njihovih šefova misli da će potenciranje priče u UN doprinijeti pomirenju? Neće! Ja neću da se pomirim, neće niko od nas! Pogriješili ste grdno – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da je razbijen sistem odlučivanja na spoljnopolitičkim pitanjima jer o tome nije odlučivalo Predsjedništvo BiH, a naglasio je i da ne može niko unilateralno da se predstavlja u ime u BiH ako za to nema odluke.

– Rušite BiH za koju se navodno zalažete. Ako se donese rezolucija o Srebrenici u UN nećemo da živimo sa vama. I ne prijetim – naglasio je Dodik.