Dodik: Povećanje plata je naše umijeće u neizvjesnim vremenima

17
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnje usvajanje seta zakona o povećanju plata u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo dokaz da Srpska može sama da donosi autentične odluke i da to povećanje plata nije rezultat nikakve podrške ili pomoći sa strane.

– Idemo sa povećanjem od 10 odsto. Sada su stvoreni uslovi da to bude isplaćeno, a u septembru će sve i jedan uposlenik u javnom sektoru dobiti linearno po 100 KM. Želimo da to uradimo i u realnom sektoru kako bi oni sa najnižim platama mogli da povećaju svoju osnovicu za obračun plata. Na neki način to je socijalno odgovorno i humano postupanje vlasti Republike Srpske po tom pitanju – istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je istakao da je to umijeće i uspjeh vlasti Republike Srpske da obezbijedi mogućnost da ljudima poveća plate u ovim teškim i neizvjesnim vremenima.

– Dio problema koje pravi inflacija nismo mi generisali, niti smo mi proizvodili, ali vidimo da to dolazi od ovog istog svijeta u Evropskom parlamentu koji drži predavanja, a oni su ti koji su generisali probleme koji su danas u osnovi inflacije i svega toga – rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti Srpske reaguju na to jer ne žele da njeni ljudi zbog svega imaju loše posljedice.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set zakona o povećanju plata u Srpskoj kojim se platni koeficijenti uvećavaju u određenom procentu tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.