Dodik: Prije 150 godina osveštana Saborna crkva u Sarajevu, gradu u kome danas nema Srba

71
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Saborna crkva u Sarajevu oseštana na današnji dan prije 150 godina i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog, nacionalnog i vjerskog identiteta, danas gotovo prazna, jer u Sarajevu nema Srba.

– Na današnji dan, prije tačno 150 godina, na praznik Svetog proroka Ilije 1872. godine, osveštana je Saborna crkva u Sarajevu, koja je i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog, nacionalnog i vjerskog identiteta našeg naroda i mjesto okupljanja Srba. Nažalost, danas je ova crkva, koja je već vijek i po duhovno središte našeg naroda, u centru Sarajeva gotovo prazna, jer u Sarajevu, koje je nekad bilo najveći srpski grad u BiH, danas nema Srba – istakao je Dodik.

Ono malo Srba i vjernika što je ostalo, navodi Dodik, izloženo je najstrašnijoj diskriminaciji i njihov položaj je ponižavajući.

Dodik ističe da sramotne poruke koje svakodnevno upućuju Srbima prikazuju stvarnu sliku Sarajeva, koja kaže da za Srbe tu nema mjesta.

– Bez Saborne crkve i drugih naših svetinja, položaj našeg naroda bio bi daleko nepodnošljiviji i zato je važno da čuvamo naše svetinje i poštujemo našu vjeru, jer samo okupljeni oko Crkve, kao našeg duhovnog središta, možemo sačuvati naš identitet – navedeno je na Dodikovom „Instagramu“.