Dodik: Prijedor prvi prihvatio kolonu izbjeglih Srba, zaslužuje svaku pažnju

11
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Prijedor prvi prihvatio kolonu izbjeglih Srba u pogromu „Oluja“ i da zaslužuje svaku vrstu pažnje, pa i da tamo 4. avgusta Srpska i Srbija obilježe Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu „Oluja“ 1995. godine.

– Prijedor je stradalničko mjesto, stradao je u Drugom svjetskom ratu. On je srce stradalničke Kozare, gdje su ustaše pokupile više od 70.000 u Jasenovac, najviše žena i djece – rekao je Dodik za RTS.

Istakao je da je strah od ponavljanja zločina generisao otpor da se ne ponovi zločin, ali je ukazao da je tamo mnogo Srba stradalo i u ovom ratu, i to više nego drugih naroda.

Dodik je napomenuo da se Prijedor odbranio u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, da je prijedorska brigada učestvovala u borbama za Koridor.

On je istakao da se daje pijetet svim žrtvama, ali se i dalje pokušava napraviti jedan mit da su samo jedni stradali, a drugi nisu, da Srbima pokušavaju da zabrane da budu stradalnici.

Dodik je dodao da će zajedno sa predsjedikom Srbije Aleksandrom Vučićem 4. avgusta posjetiti i Petrovačku cesta gdje se takođe desio zločin, navodeći da na tome mjestu Srbija i Srpska grade kapelu.