Dodik: Prisustvovaću sastanku na visokom nivou u Briselu 5. decembra

18
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će u Briselu 5. decembra prisustvovati sastanku koji će biti održan na visokom nivou i da neće propustiti priliku da u ime Srpske kaže ono što misli da treba.

Dodik je istakao da na dnevni red može da se stavi svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, ali da prvo treba da se rješavaju pitanja Ustavnog suda BiH, OHR-a i Izbornog zakona.

On je naveo da se u Sarajevu spekuliše da bi lažni visoki predstavnik mogao da nametne zakon o izbornom procesu, ali da je to apsolutno neprihvatljivo i skrnavilo bi slobodne i demokratske izbore u BiH.

– Nametanje visokog predstavnika smatramo svakim korakom bliže mirnom razlazu u BiH – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je BiH pošla putem razlaza, ali da ne može reći kada će on definitivno biti završen.

– To će se desiti na miran način i nikakvog sukoba u tom pogledu nema. Republika Srpska ne planira nikakvu nasilnu secesiju, to su laži propagandnog karaktera, ali Srpska ne želi da bude egzekutor nad sobom i da doprinese svojoj političkoj smrti, zato neće biti saučesnik u tome. Ako nismo saučesnici, onda je propao model koji hoće da izgrade – rekao je Dodik.

On je ponovio da se Ustavni sud BiH ne može smatrati legitimnim za donošenje odluka i da sve što se danas pokušava jeste pridobijanje novog legitimiteta.

– Republika Srpska predlaže da se donese zakon o Ustavnom sudu i to je prva stvar koja treba da se desi od 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija – istakao je Dodik.

On je naglasio da je sve u vezi sa visokim predstavnicima u BiH bilo loše, osim prvog koji je imenovan na propisan način.

Dodik je podsjetio da Aneks 10 Dejtonskog sporazuma reguliše pitanje visokog predstavnika, koji je visoki predstavnik strana potpisnica tog aneksa, a ne međunarodne zajednice.

– To je zloupotreba koja je učinjena u međuvremenu sa pokvarenom namjerom da se nametne autoritet koji on nema. Aneks 10 kaže da strane potpisnice biraju visokog predstavnika i daju mu tri ovlaštenja – da pomaže stranama, da koordiniše i da organizuje zajedničke sastanke. To je sve što visoki predstavnik može da uradi. Takođe, kaže da ga potvrđuje Savjet bezbjednosti UN. Sve se to srušilo odmah nakon (Karla) Bilta. Samo je on imao saglasnost Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je istakao i da je Savjet za implementaciju mira (PIK) BiH neformalna grupa zemalja, da se nigdje ne pominje u Dejtonskom sporazumu i da se neovlašteno podigao na nivo glavnog vodećeg faktora u BiH.

Dodik je rekao da PIK nema legitimitet, posebno od kada su ga napustile Kina i Rusija i da nema nikave akte o postojanju i radu, osim namjere Sjedinjenih Država da svojom moći prikupe zemlje u Upravni odbor ovog tijela.

– PIK je političko tijelo i to možemo da prihvatimo, ali nije nikakvo naredbodavno tijelo. I nije mogao nikada dati naredbu, ni u Bonu kada su rekli da podržavaju namjere visokog predstavnika. Nije nikakav izvršni nalog dat, osim podržavanja namjera… Bonska ovlaštenja su ništavna i potpuno u suprotnosti sa međunarodnim pravom i obavezama, to se masovno kršilo i podmetalo Republici Srpskoj – zaključio je Dodik.