Dodik: Proboj koridora pobjeda dočekana sa oduševljenjem

12
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Dugoj Njivi kod Modriče da je proboj koridora veličanstvena pobjeda Vojske Republike Srpske, koja je u narodu dočekana sa oduševljenjem jer je značila život.

– Ovdje smo došli da obilježimo činjenicu da je za koridor stradalo više od 800 boraca, koje ćemo pamtiti vječno. Ova pobjeda je dočekana sa oduševljenjem posebno u Krajini, jer je to bila veza preko koje smo mogli da dođemo do kiseonika za bebe i svih drugih neophodnih stvari – rekao je Dodik novinarima prilikom obilježavanja 32 godine od bitke za Koridor.

Dodik je podsjetio da je regularna hrvatska vojska mogla da uđe sa oružjem na ove prostore, ali da Srbi od Srbije nisu mogli da dobiju elementarne stvari, kao što su hrana i lijekovi.

– Stranci nikada nisu bili spremni da priznaju elementarne činjenice vezane za Odbrambeno-otadžbinski rat i kasnije kroz implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, sve je činjeno na štetu Republike Srpske, sa stalnim zahtjevima da živimo zajedno. Nismo mogli živjeti zajedno u bivšoj Jugoslaviji, ne možemo ni sada – naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, živimo u gotovo identičnim okolnostima, boreći se na jedan drugi način.

– Zato je važno da srpski narod razumije trenutak u kojem se nalazimo i da razumije da su geopolitički procesi uvijek determinisali kako će se ovdje stvari odvijati. Kada je geopolitčka situacija mirna, onda se ovdje pokušavaju konzervirati stvari kako su zatečene. Pošto je geopolitička situacija takva kakva jeste, stavljena je velika pažnja na ovaj prostor, stalnim lažima – rekao je Dodik.

On je dodao da se izmišlja priča o svakodnevnoj komunikaciji sa Rusijom i njenim predsjednikom, da su to notorne gluposti svojstvene njihovoj propagandi i lažima.

– Onda ovdje vidite samo miješanja zapadnih stranih ambasadora, nisam primijetio da se ijedan Rus miješao. Samo prijete ametrički i britanski ambasadri, koji nam govore šta trebamo uraditi. Da se mi nismo izborili za drugačije, oni bi htjeli da ovdje danas bude zastava BiH. Kakva zastava BiH, kad je vidim prođem pored nje kao pored groblja – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Republika Srpska ovdje hoće da živi svoj život i da se vrati Dejtonski sporazum u izvornom obliku.

– Ukoliko nam to ne vratite, mi želimo da branimo našu autonomiju, moramo to zbog ovih poginulih boraca, zbog 34.500 stradalih Srba. Neću da živimo na stereoptipu koje je izmislila američka propaganda kako su Srbi u ratu u BiH ubili 300.000 muslimana i silovali 60.000 muslimanskih žena. Sve je bila laž, ali na toj laži oni su formirali politiku i politički sistem u BiH – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da stranci nikako ne mogu da shvate otkud nama toliki prkos i ponos, pa kažu da sankcije nisu kazna, već pokušaj da se promijeni ponašanje.

Dodik je ponovio da Srbi ovdje hoće da žive mirno, bez zahtjeva da se identifikuju sa BiH kako to oni hoće.

– Mi u BiH trpimo zato što moramo i dok moramo, kad ne budemo morali, ako nam date imalo prilike i šanse otići ćemo – rekao je Dodik.