Dodik: Prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je prošlo vrijeme nametanja rješenja za BiH i sankcija.

Dodik je naveo da su BiH nadležnosti jasne i da ih on ne ruši, kao što to rade određeni predstavnici političkog Sarajeva.

On je za RTRS rekao da na međunarodnim događajima govori u ime Republike Srpske, na šta ima legitimno pravo u skladu sa podrškom naroda koji ga je izabrao.

Dodik napominje da drugi članovi Predsjedništva BiH na međunarodnim skupovima i bez saglasnosti iznose lične stavove, čime dovode u zabludu dio međunarodne zajednice.

On kaže da mnogi evropski lideri, s kojima je razgovarao, shvataju buduću situaciju u BiH i da je prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija.

Dodik je rekao da je njegov najveći politički uspjeh to što je odbacio i nije dozvolio bilo kakve promjene Ustava BiH na štetu Srba.

On je naglasio da sa aspekta Republike Srpske odbrana nije u nadležnosti BiH i da bi bilo korisno i za Bošnjake-muslimane da nemaju vojsku, jer je to bespotreban trošak.

Dodik je rekao da se u BiH potpuno zaostalo u vojnoj opremi, tehnici i naoružanju, te da Oružane snage BiH služe kao privjesak NATO-u.

– Bolje bi bilo da smo tih 400, 500 miliona KM, čime plaćamo vojsku, iskoristili da gradimo auto-puteve. To je za 10 godina pet milijardi KM, a šta smo imali? Vojska je sve lošija i samo su muslimani zaiteresovani da je popunjavaju – kaže Dodik.

Dodik je rekao da se nedavnoj obratio na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu i sreo značajne ljude, te da je poručio rukovodstvu Generalne skušpštine UN da sistem u BiH ne funckioniše.

On je dodao da će na osnovu njegovih razgovora uskoro u BiH i Banjaluku doći neko od rukovodilaca UN da se razjasni sporna situcija.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, te da Rusija ostaje principijelna kada je riječ o poštovanju izvornog Dejtona.