Dodik: Radna posjeta Zagrebu bila veoma uspješna

47
Foto: Josip Regović / PIXSELL

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je radnu posjetu Zagrebu kao veoma uspješnu jer je sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem imao sveobuhvatne razgovore.

– Sastanak smo dogovarali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i ja već nekoliko sedmica. Dogovoreno je da se to obavi juče. Željeli smo da razgovaramo o aktuelnoj situaciji i pitanjima koja su važna za obje zemlje i smatrao sam da je važno da rukovodstvo Hrvatske upoznam sa našim viđenjem situacije u BiH – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da se posljednjih dana ukazala prilika da bude održan sastanak i sa Plenkovićem, te da je o sadržaju sastanaka već informisao javnost tokom boravka u Zagrebu.

– Sa premijerom smo razgovarali o političkim pitanjima, ekonomskoj saradnji, infrastrukturnim projektima, održavanju mostova, njihovoj prekategorizaciji, kako bismo obezbijedili da se komunikacija odvija što je moguće više i da se što više mostova kategoriše za robni promet – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je bilo riječi i o pitanju smještanja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, podsjećajući da je tu temu pokrenuo u martu 2019. godine u vrijeme dok je predsjedavao Predsjedništvom BiH.

– Tada smo donijeli nekoliko važnih zaključaka i tražili da Hrvatska odstupi od te namjeravane aktivnosti na lokalitetu Trgovska gora i od organa BiH da postupaju u skladu s tim i otvore problem tokom bilateralnih razgovora. Ukoliko bilateralni razgovori budu neuspješni, da se to rješava na multilateralnom nivou, ako bude trebalo i pred međunarodnim institucijama pravde – pojasnio je Dodik.

On je istakao da ne može sam da riješi pitanje odlaganja nuklearnog otpada na granici BiH i Hrvatske, te da „bitka oko Trgovske gore“ još nije okončana, kao i da pojedini to pitanje pokušavaju da koriste za političke obračune.

– To je pitanje iz nadležnosti i suvereniteta Hrvatske. Ono što možemo da činimo jeste da razgovaramo o toj temi i pokušamo privoliti državne organe Hrvatske da odluku promijene u skladu sa onim što su naše želje na tom planu – rekao je Dodik.

On smatra da su neprimjerene izjave pojedinih političara kada je riječ o karakteru posjete Zagrebu, ističući da su i drugi članovi Predsjedništva BiH imali slične susrete, poput posjete člana Predsjedništva Željka Komšića Kanadi ili Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora sa Plenkovićem i Milanovićem bila je i izgradnja auto-puta na Koridoru 5C te trasi Jadransko-jonskog auto-puta koja treba da se pomjeri izvan obradivih površina u Popovom polju, te trasi auto-puta koji ide od Johovca kod Doboja prema Brčkom koja je pomjerena jer su uslišeni zahtjevi vlasnika kuća Hrvata.

– Naša praksa u Republici Srpskoj nije da rušimo kuće i pravimo probleme, nego najoptimalnije da pravimo auto-put. Ponosan sam kao čovjek da nisam dozvolio da naknade budu niske i da od tih ljudi pravimo sirotinju, nego visoke da mogu da formiraju svoja domaćinstva – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je u Zagrebu da BiH može računati na svoju budućnost ako se što više približi činjenici da funkcioniše po izvornom Dejtonu, da se Hrvatima trebaju dati prava konstitutivnog naroda, te da se na tim temeljima može graditi održivost.

– I predsjedniku i premijeru sam rekao da je došlo do znatnog skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i da je neprihvatljivo da Srbija i Hrvatska kao potpisnice budu isključene iz Savjeta za sprovođenje mira. Dakle, dvije zemlje potpisnice mira nisu uključene u njegovo sprovođenje. Rekao sam da je došlo do značajne devastacije kolektivnih prava Hrvata i institucionalnih prava Republike Srpske i konstitutivnog naroda Srba kroz intervenciju međunarodne zajednice – naveo je Dodik.

On je sagovornicima prenio da smatra da je jedino rješenje – dijalog između unutrašnjeg faktora bez međunarodnog posredovanje i očuvanje mira, uz uvažavanje realnih pozicija i koncept konstitutivnosti naroda.

Na pitanje novinara da li je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarao o položaju srpskog naroda u kantonima u Federaciji BiH sa hrvatskom većinom gdje Srbi nemaju status konstitutivnog naroda, Dodik je istakao da položaj srpskog naroda u kantonima treba da se uskladi sa odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda i da to pitanje mora da bude riješeno u okviru kantona koji to do sada nisu uradili.

On je rekao da svi njegovi napori idu za tim da se ojača konstitutivnost i prisustvo srpskog naroda u tim kantonima, poput Hercegovačko-neretvanskog.

– Veoma ćemo biti uključeni u podršci srpskoj zajednici u Mostaru da dođe do toga da ima legitimne predstavnike u tom gradu, a to će sigurno omogućiti da se nakon toga na nivou kantona i formalno obezbijedi konstitutivnost naroda u tom kantonu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da se u Zagrebu sastao sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem sa kojim je razgovarao o pitanjima vezanim za položaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srba u Hrvatskoj.

– SPC je veoma važan homogenizirajući faktor u Srba u Hrvatskoj. Nažalost, Srbi su izgubili još 1990-tih godina konstitutivnost odlukama Hrvatskog sabora. Način na koji oni sada tretiraju srpsku zajednicu jeste da imaju prava garantovana nacionalnim manjinama. Srbi koji se tamo bave politikom jedini su koji mogu da postavljaju i definišu to pitanje. Meni preostaje samo da to podržim – dodao je Dodik.

On je napomenuo da je jutros izvijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o rezultatima susreta u Zagrebu.

Dodik je ponovio da Vučića smatra odličnim sagovornikom hrvatskih institucija u rješavanju otvorenih pitanja među državama i narodima.