Dodik razgovarao sa Pendarovskim

62
Foto: Dodik i Pendarovski

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarali su o aktuelnoj situaciji u ove dvije zemlje i regionu, te naglasili potrebu jačanja saradnje u svim oblastima.

Pendarovski je pohvalio rast ekonomije u Republici Srpskoj, dodavši da će se to svakako odraziti i na bolji standard njenih stanovnika.

Foto: SRNA

On je podržao formiranje Savjeta ministara i izrazio uvjerenje da će funkcionisanje vlasti na nivou BiH zasigurno doprinijeti ekonomskom razvoju BiH i njenih entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o evropskom putu Sjeverne Makedonije i BiH.

Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da nije fer što Sjeverna Makedonija nije dobila članstvo u EU.

Dodik je Pendarovskom poklonio knjigu Gideona Grajfa „Jasenovac: balkanski Aušvic – ustaška imperija okrutnosti“ i pozvao ga da dođe u Republiku Srpsku 26. aprila na obilježavanje 75 godina proboja Jasenovca.

Foto: SRNA

Nakon razgovora sa Pendarovskim, srpski član Predsjedništva BiH, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Skoplju, od 19.00 časova prisustvovaće Svetosavskoj akademiji na kojoj će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji – Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog velikog priznanja jednoglasno je donio Organizacioni odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji „Svetosavska nedjelja 2020“, na prijedlog Srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodjeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Makedoniji.

Lideru Srba u Republici Srpskoj ovo visoko priznanje dodjeljuje se i za zalaganje za uspostavljanja jedinstva unutar srpskog naroda u cjelini i uspostavljanje dobre saradnje i razumijevanja između Srpske i Sjeverne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, a Svetosavsku besjedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Nakon akademije povodom Savindana, srpski član Predsjedništva BiH trebalo bi da prisustvuje svečanoj večeri sa istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Sjeverne Makedonije.

Sutra, drugog dana posjete Skoplju, Dodik će obići naselje Kučevište-Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić prisustvovaće kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Kučevištu.