Dodik: Republika Srpska će ostati finansijski stabilna

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima najbolje makroekonomske pokazatelje i ostaće finansijski stabilna.

– Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih ikada. Srpska ima najnižu stopu zaduženosti i ostaće finansijski stabilna korištenjem međunarodnih i drugih unutrašnjih finansijskih mehanizama da osigura tu sigurnost – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Republika Srpska plaća svoje obaveze i pokazala je da to može i 28. juna kada je isplaćena velika tranša obaveza.

– Republika Srpska ni nakon toga nije kleknula i ostaće stabilna u pogledu svojih finansijskih izvora bez obzira šta ko mislio i kako mislio – rekao je Dodik za FTV.

On je naveo da je Srpska ima prijatelje i da je mađarski premijer Viktor Orban kroz dva projekta podržao Republiku Srpsku, tako što je pomogao kupovinu obveznica u iznosu od sto miliona koje su pomogle u stabilizaciji finansija.

– Imamo projekat koji ide zatim do 100 miliona. Do sada smo realizovali 11 miliona za stimulaciju poljoprivrednim proizvođačima. Sada imamo još 19 miliona, a ostaje 70 koje smo planirali da preusmjerimo u projekte koje je Njemačka zaustavila. Međutim, Njemačka ne odustaje, odnosno njihove banke ne odustaju – rekao je Dodik.