Dodik: Republika Srpska danas obilježava međunarodno priznanje

3
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se na današnji dan obilježava međunarodno priznanje Republike Srpske, jer je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska dala ovlaštenje Srbiji, tada Saveznoj Republici Jugoslaviji, da u njeno ime potpiše Opšti okvirni sporazum za mir.

– Iz cijelog tog procesa, nama je najvažnije međunarodno priznanje Srpske, koje danas obilježavamo, a ne Dejtonski sporazum – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao da se Srpska u svakoj od 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma posvetila razvoju i stabilnosti.

– Bilo je različitih izmišljenih reformi, u kojima se tražilo da Srpska odustane od svog autoriteta, te od nadležnosti koje je dobila i koja su međunarodno verifikovane – rekao je Dodik.

On je pojasnio da Republika Srpska, kao potpisnica međunarodnog ugovora, ima međunarodni status, te da je kao takva pozvana da kroz dogovore sa drugom stranom, koju predstavlja isključivo Federacija BiH, mijenja ili dogovora određen odredbe tog sporazuma.

– To se nije dešavalo, nego se dešavalo da su oni koji su bili svjedoci potpisivanja Dejtona, neovlašteno ušli u kompetencije Dejtonskog sporazuma, razgrađujući ga do mjere besmisla i nastojeći da, kako oni to vole da kažu, završe svoj neki lažljivi nezavršeni posao – rekao je Dodik.

On je dodao da se danas vidi da je osnovna tendencija bila unitarizacija BiH i pokušaj razgradnje Republike Srpske.

– Kroz dogovore u Dejtonu, BiH je dobila karakteristiku dogovorene i ispregovarane zemlje. Ona nije dio svog kapaciteta uzela iz želje naroda koji želi u njoj da živi, nego je to bio dio političkog procesa i nametanja od velikih sila – rekao je Dodik.

On smatra da se BiH nalazi u kolonijalnom statusu, te da kolonijalni upravnici, koji stoluju u Sarajevu, kroz razne mahinacije i zloupotrebe, pokušavaju da učine nemoguće – a to je da Republiku Srpsku dovedu u poziciju prazne ljušture, koja ne bi imala smisla.

– To je njihov cilj, koji se najjasnije može vidjeti kroz proces koji se pokušava provesti, a to je pitanje imovine. Po Dejtonskom sporazumu, javna imovina pripada entitetima i to je potvrđeno i ranijim odlukama OHR-a – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u Ustavu navedeno da 49 odsto teritorije BiH pripada Republici Srpskoj, a 51 odsto Federaciji BiH, te da je ta podjela evidentna.

– Svih ovih 20 godina oni pokušavaju dovesti do pozicije da ta entitetska granica ne postoji, želeći da provedu politički koncept urušavanja i centralizacije – upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, da do toga ne bi došlo, vlast u Republici Srpskoj preuzela je na sebe odgovornost da suvereno odlučuje o stvarima koje su iz nadležnosti Republike Srpske, a koje su joj date Dejtonskim sporazumom.

– Te nadležnosti su nam otete i naša politika u ovih 28 godina je bila da zaustavimo takav enormno brz prenos nadležnosti i više se to ne dešava. Naš sljedeći korak jeste da se vrate te nadležnosti i na tom planu i koncipiramo naše politike – rekao je Dodik.

On je napomenuo da veliki broj građana danas obilježava i krsnu slavu Aranđelovdan, te napomenuo da je to dan koji je u istoriji za Srbe bio veoma značajan.

– Na ovaj dan 1918. godine, srpska vojska je nakon Prvog svjetskog rata ušla u Banjaluku i oslobodila ovo područje i to je bio trenutak kada su Srbi na ovim područjima imali priliku da riješe svoj pravni status – rekao je Dodik.