Dodik: Republika Srpska formirana u miru

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad izjavio je uoči 29 godina od osnivanja Narodne skupštine da je sve u vezi sa formiranjem Republike Srpske urađeno u miru, prije sukoba u BiH, što potvrđuje i činjenica da je prva sjednica tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH održana u sadašnjoj zagradi parlamenta BiH u Sarajevu.

– Prva sjednica Skupštine srpskog naroda održana je u tadašnjoj zgradi parlamenta BiH i sada je to zgrada parlamenta BiH. To svjedoči da je tada bio mir, da nije bilo rata i da smo mi sve stvari oko formiranja Republike uradili prije sukoba – rekao je Dodik novinarim tokom posjete Peleagićevu.

On je dodao da je bio na toj sjednici kada je formirana Skupština i da je jedini aktivan političar iz tog vremena.

– To su bila teška, turbulentna vremena opšte podjele, sukoba koji su dolazili, a Narodna skupština je uspjela u tom teškom vremenu da se nametne kao mjesto važnih odluka za srpski narod u cjelini – ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od najvažnijih odluka Skupštine jeste formiranje Republike Srpske i donošenje Ustava 28. februara 1992. godine.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.