Dodik: Republika Srpska ide svojim putem

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

Dodik kaže da bi Parlament Republike Srpske mogao i da zabrani Agenciji za istrage i zaštitu BiH da ulazi na teritoriju Srpske bez saglasnosti republičkih organa.

On je naglasio da Republika Srpska, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, želi da ide svojim putem, koji će kreirati institucije i predstavnici srpskog naroda u BiH.

Dodik je za TV N1 istakao da će se institucije Republike Srpske kretati u dejtonskim okvirima.

– Mi ostajemo da radimo u organima i institucijama BiH, ali tamo se neće odlučivati. Ustavni sud BiH je sve dosadašnje odluke donosio na štetu srpskog naroda i više puta kršio je Dejtonski sporazum – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće dozvoliti da je degradira nikome, ni OHR-u, niti Ambasadi SAD u BiH.

On je ponovio da je BiH „nametnuta država za srpski narod“, u kojoj se Srbi ne osjećaju ni slobodno, ni komotno.

– Republika Srpska nikome nije ništa otela – istakao je Dodik.

Našu slobodu, poručio je on, niko nam neće uskratiti ni BiH, ni OHR, ni američka Ambasada.

Dodik je odbacio insinuacije da se Ruska Federacija miješa u unutrašnje stvari BiH i da protežira Republiku Srpsku u odnosu na druge dijelove BiH.

On je potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njega i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović pozvao na razgovor u Beograd, i rekao da je to još jedna dobra prilika da Vučića upozna o najnovijim pokušajima diskreditacije ustavno-pranog položaja Republike Srpske.

Dodik nije imao primjedbi na rad sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, ali je podsjetio da će o njihovom statusu odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.