Dodik: Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner, vidjećemo koliko je Evropa ozbiljna prema nama

17
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Briselu ćemo vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH – napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

Dodik je naveo da je teško biti optimista, naročito ako vidimo koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u BiH.

– Optužbe koje od Holandije dolaze na račun Srpske pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike Srpske optužuju da „podrivaju“ i nepostojeće institucije – dodao je Dodik.

Dodik naglašava da će Srpska i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

– BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno – rekao je Dodik.

Dodik ističe da put BiH u EU mogu srušiti samo takozvane bosanske patriote, koje su srušile i institucije BiH, pretvorile ih u stranačke prostorije i muslimanske ispostave.

– Niko ne reaguje na cirkus koji danima gledamo u Federaciji i pokušaje da se situacija u BiH dovede do usijanja. Jedina reakcija koja dolazi iz EU i Amerike tiče se uvijek Republike Srpske i takav jednostran pristup moraće se mijenjati – poručio je predsjednik Srpske.