Dodik: Republika Srpska mora nastaviti odlučno da brani svoju poziciju

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Srpska mora biti dostojanstvena, odlučna i nepokolebljiva da nastavi politiku odbrane svoje pozicije.

Komentarišući izlaganje ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koji se oglušio o stav i pravilnik Predsjedništva prema kojem predstavnik BiH ne može izlagati ako tekst izlaganja nije dobio saglasnost sva tri člana tog najvišeg tijela, Dodik je naglasio da oni koji to rade, najbolje rade protiv BiH za koju se navodno zalažu.

– Tu nema lijeka. Riječ je o onima koji promovišu mržnju, sukobe umjesto pomirenja, političke razdore… I danas imate situaciju da srpski i hrvatski narod imaju identične poglede na situaciju u BiH – rekao je Dodik za RTRS.

Govoreći o najavama američkog predsjednika Džozefa Bajdena o novom setu sankcija za zapadni Balkan, Dodik je rekao da se „moć nekada izražava kao nemoć“, te je dodao da je to više dokaz njihove nemoći, jer ne daju rezultate argumenti i metode kojima su pokušavali do skoro da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje.

– I sada se naravno, prijeti silom. To je, kako smo čuli, zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama zapadnog Balkana i potpuna okupacija političkog života – naveo je on i izrazio uvjerenje da demokratski svijet oličen u EU neće pratiti takav atak.

Kako je istakao Dodik, Amerika je duboko podijeljeno društvo i veoma je jasno da dolazak Bajdena i vraćanje stare ekipe ljudi – Klintonovih sljedbenika, koji su bilu neposredni učesnici i značajno su doprinijeli raspadu bivše Jugoslavije, sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju sve ovdje.

– Oni istovremeno za sebe prave izuzeće pa njihov vojnik, ma šta učinio bilo gdje u svijetu, ne može da odgovara, taman počinio ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti. To nije fer, to nije svijet ravnopravnih nacija, naroda. To nije demokratski svijet za koji oni pokušavaju da prodaju priču cijelom svijetu – rekao je Dodik.

Amerikanci, kaže Dodik, iz nervoze u rješavanju problema sa Kinom ili nekim drugim velikim zemljama, onda u „malima“ kao što su zemlje zapadnog Balkana traže poslušnike, „klimoglavce“ i samo seljdbenike njihove politike.

– Kod njih to nikada nije sistematski sređeno putem nekih pravila. Da jeste tako, kako onda objasniti da širom svijeta podržavaju razne nedemokratske i diktatorske režime kada je to njima u interesu, a ovdje bi uobičajenu političku borbu počeli da kvalifikuju na način kako njima treba – kaže Dodik.

Komentarišući poruku generala Ratka Mladića nakon izricanja drugostepene presude u Hagu koji je rekao da nije bitan on, već Republika Srpska, Dodik je istakao da tako razmišlja svako ko voli Srpsku i ko je odgovoran.

On je naglasio da je tribunal u Hagu učinio sve da degradira srpske vojne i političke predstavnike na načina da ih sve optuži, dok je, s druge strane, niz muslimanskih generala koji su ogrezli u zločinu u svojim domovima gledao izricanje presude generalu Mladiću.