Dodik: Republika Srpska nastavlja borbu za sve ono što joj pripada po Ustavu

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će Srpska nastaviti da se bori za ono što joj pripada po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu i da neće dozvoliti da bude razgrađena.

– Republika Srpska je mala i u formalno-pravnom, odnosno međunarodnom smislu nije priznata kao država, ali ima sve kapacitete države i to je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom i toga se nećemo odreći – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Amerikanci obećali nekadašnjem lideru SDA Aliji Izetbegoviću da će oni, kada potpiše Dejton, godinama raditi na razgradnji Srpske i da će napraviti BiH kao funkcionalnu državu.

– Malo sutra, to zavisi i od nas, nije sve u moći Amerikanaca. Moćni jesu, ali su jednako tako i arogantni. Uvedu sankcije meni, ali i mom unučetu od četiri godine. To je njihova moć i na tome se iživljavaju – rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da ima saznanja da je u američkom Stejt departmentu bilo svađe u vezi sa sankcijama koje su nedavno uvedene visokim zvaničnicima Republike Srpske i na nivou BiH.

– Kako onda misle da ćemo sa njima sarađivati i da im aplaudiramo za uvođenje sankcija? To je vrhunac njihove „uspješne politike“ – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Amerika i dalje globalna sila, ali da nije više ni politički, ni finansijski centar svijeta, te dodao da u tom smislu postoje alternative.

Dodik je istakao da se neće dogoditi da EU uvede sankcije Republici Srpskoj koja nije izolovana i nikada nije imala više prijatelja spremnih da razumiju njenu poziciju i da joj pomognu.

– To se neće desiti na štetu raznih pjevača koji svaki dan u Republici Srpskoj pokušavaju da otpjevaju neke arije o tome – rekao je Dodik.