Dodik: Republika Srpska ne povlači nijedan potez koji bi doveo do rata

53
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da situacija u BiH nije ozbiljna kako se to predstavlja, te da Republika Srpska ne povlači nijedan potez koji bi doveo do rata.

– Zar neko od Bošnjaka može povjerovati u ozbiljnost lidera SDA Bakira Izetbegovića da govori o ratu. Republika Srpska ne povlači nijedan potez te vrste. Nama do toga nije – izjavio je Dodik za sarajevsku Fejs televiziju.

On je pojasnio da u Ustavu piše da bezbjednosne agencije jednog entiteta bez saglasnosti ne mogu preći na prostor drugog entiteta.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj ne postoji nikakav plan otcjepljenja, niti se o tome vodi bilo kakva aktivnost, bilo javna ili tajna.

– To je tema koja je vješto iskorištena da pokrije osnovne prigovore na Ustavni sud – rekao je Dodik, koji je ovaj sud nazvao okupacionim sudom.

On je dodao i kako nije mogao da vjeruje da će taj okupacijski sud donijeti takvu odluku, te podsjetio da je prethodno sve presuđeno.

– Imovina u Brčko distriktu data je distriktu, imovinom i zemljištem u Federaciji BiH (FBiH) upravlja FBiH, a samo Republika Srpska ne može da upravlja imovinom – rekao je Dodik, te naglasio kako BiH nema pravo na imovinu, ko što nema pravo na Sud i Tužilaštvo.

Dodik je kategoričan da strane sudije Ustavnog suda BiH moraju otići jer su tu 25 godina.

– Vidimo da manipulišu tim, vidimo da su nastrojeni na bošnjačku stranu, da prave centralističku unitarnu državu. Mi smo protiv toga, mi imamo našu autonomiju i želimo da je očuvamo – istakao je Dodik.

On je naveo da je intervencionizam međunarodne zajednice učinio to da BiH više nije onakva kakvca je bila predviđena međunarodnim sporazumom, te da će je, ukoliko ne bude uvažavala sebe, biti teško održati.

Ukazao je i da se Ustava, kao najvišeg političkog i pravnog akta jedne zemlje, koji je trebalo da bude svetinja, nisu pridržavali visoki predstavnici koji su činili međunarodni kriminal u prošlom vremenu i degradirali Dejton.

Dodik je istakao i da je povećani nivo centralizacije u BiH danas gotovo nemoguć, a na dugo vrijeme neodrživ, da ovu vrstu priče podržavaju Bošnjaci i dio međunarodne zajednice, te da ostaje da se vidi dokle će to trajati.

– Poštujem slovo Ustava i spreman sam da prihvatim svaku vrstu aranžmana s tim ustavom, a da to nisu nametnuli visoki predstavnici i da nije proglašeno mimo volje tri konstitutivna naroda u BiH – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, okupacione sile nisu trajne i na ovim prostorima neće biti zavijek, već će otjerati okolnosti, a ne Rusi, koji ovdje nikada neće doći.

O ruskom uticaju i gasovodu

Dodik je za priču o ruskom uticaju rekao da je smiješna, da taj uticaj samo imaju Evropa i Amerika.

– Srpski narod ima simpatiju prema Rusima i to je tačno. Išao sam u Rusiju najmanje desetak puta. Koliko god puta da sam išao u Rusiju to je malo. Imam namjeru da idem koliko god puta budem mogao, kad god bude prilika. Velika je stvar doći do ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je po moći prvi ili drugi u svijetu – istakao je Dodik i dodao da će se veoma brzo ponovo naći.

Dodik je ponovio da Rusi nikada ništa nisu učinili protiv BiH i da nikada nisu pokušali da samo sarađuju sa Republikom Srpskom, a da sa Federacijom BiH ne sarađuju, te napomenuo kako je nekoliko puta bio svjedok kada je na dnevnom redu bio razgovor o smanjenju starog duga za gas i kako riješti pitanje snabdijevanja BiH gasom.

O izgradnji gasovoda, Dodik je rekao da je to u planu, da tok ide od Beograda prema Bijeljini, preko distrikra Brčko prema Banjaluci, a da može da ode u Tuzlu ili bilo gdje.

– Taj gasovod košta negdje oko 200 miliona evra, a gasifikacija Banjaluke oko 100 miliona evra. Tražimo partnere da to uradimo. Taj gasovod ide preko grunta Republike Srpske. Ako se utvrdi da je to nečija tuđa zemlja, Republika Srpska platiće sve sudske naknade za to – rekao je Dodik.